2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fellélegző gazdaság, felsóhajtó kisvállalkozók

Az idei második félévtől éves összehasonlításban már bővülhet a magyar gazdaság, 2010 egészére azonban a gazdasági teljesítmény stagnálása várható - vélekedtek szerdán az MTI által megkérdezett elemzők.
2010. március 10. szerda 13:20 - HírExtra
Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője elmondta, az ipar visszaesésére lehetett következtetni a korábban publikált ipari termelési adatokból, a már közzétett januári adatokból azonban már javulás látszik az idei első negyedévben. Barta György, a CIB Bank makroelemzője is arra számít, hogy az év közepétől lassú fellendülés indulhat, de az év egészében szerinte is stagnálás várható.

Hangsúlyozta: sok függ attól, hogy a következő magyar kormány milyen gazdaságpolitikát céloz meg, ám bizonyos értelemben ők is "fiskális béklyóban" lesznek. Barta György szerint egy, a piaci körülmények által alátámasztott további jegybanki kamatcsökkentés is támogathatná a növekedést.

Az elemző szerint továbbra is az export maradhat a gazdaság húzóereje a következő hónapokban. Hozzáfűzte ugyanakkor: az erős nettó export nem feltétlenül pozitívum, mivel az elsősorban az import visszaesésének köszönhető, mivel a belső kereslet továbbra is nagyon gyenge.

Az Equilor elemzői szerint az európai uniós átlagnál nagyobb mértékű magyar recessziót a külkereskedelmi aktivitás húzza felfelé, míg a tartósan gyenge belső kereslet nyomás alatt tartja, így a magyar gazdaság kilábalása a recesszióból hosszan elnyúló lesz.

A kisvállalkozások üzleti várakozásai tovább javultak februárban, míg a nagyvállalati kör kissé pesszimistábban ítéli meg a kilátásokat. Az Ecostat nagyvállalati TOP-100 konjunktúra-index értéke egy hónap alatt 2,3 százalékponttal 69,5 százalékra csökkent, míg a kis- és középvállalati index 5,4 százalékponttal 73,2 százalékra emelkedett - közölte legfrissebb felmérését az Ecostat. Az előző hónapban, januárban mindkét körben mérsékelten javultak a bizalmi mutatók.

A kutatóintézet előrejelzése szerint a magyar gazdaság a belső piac pangása következtében legfeljebb az idei év második felében növelheti teljesítményét, éves szinten stagnálás közeli állapottal lehet számolni. A kilábalás döntően a nemzetközi kereskedelem élénkülésétől, a pénzügyi, termelő befektetések beindulásától függ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását