2024. május 12. - Pongrác

Válságban a fővárosi tűzoltók?

Az évente csökkenő működési költség és a gazdasági válság hatása miatt mára a fővárosi tűzoltók egzisztenciája is veszélybe került, és ez hatással lehet a szolgálatokra is - mondta Bende Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) vezetője keddi sajtótájékoztatóján.
2010. március 9. kedd 15:55 - HírExtra
A parancsnok hangsúlyozta: az egyre romló feltételek mellett is ki kell vonulniuk 120 másodpercen belül.

Bende Péter szerint nincs meg az a családi és gazdasági háttér, amelyre egy tűzoltónak szüksége van, és egyre gyakoribb, hogy a problémák a szolgálatban is jelentkeznek.
A szervezet múlt évi tevékenységét ismertető tájékoztatóján a vezérőrnagy elmondta: nehéz feltételek mellett tavaly több mint 11 ezer esetben kellett kivonulniuk, és 538 sérült embert mentettek meg, a legtöbbjüket (452) műszaki mentés során.

A részleteket ismertetve közölte: 3.197 alkalommal tűzesethez vonultak, 4.482-szer műszaki mentésben működtek közre, míg 2.651 alkalommal téves riasztást kaptak. A tűzesetek száma a 2008-as adatokhoz képest 10 százalékkal emelkedett, míg a többi esetben az adatok az előző évekhez viszonyítva hasonlóak maradtak.

A fővárosi tűzoltók 2009-ben 4404 szakhatósági ellenőrzést végeztek, ami 26 százalékkal több, mint 2008-ban volt. Összesen 2364 alkalommal szabtak ki szankciókat, ami ugyancsak 26 százalékos emelkedést mutat. Szabálysértési feljelentést 421 esetben kezdeményeztek, helyszíni bírságot 341 alkalommal szabtak ki, összességében négymillió forint értékben.

Az FTP a tavalyi 7 milliárd 50 millió forintos állami támogatás mellett mintegy 500 millió forintos önkormányzati támogatásból és 126 millió forint saját bevételből működött, és év vége felé, mint minden évben, likviditási gondjaik jelentkeztek.

Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a városvezetés szerdai és csütörtöki ülésén dönt az FTP ez évi támogatásáról, amely nélkül a tűzoltóparancsnok szerint működésképtelenné válna a szervezet. Megemlítette, hogy 1995 óta támogatja az önkormányzat a fővárosi tűzoltóságot, amelynek akkor még 150 millió, ma már közel egymilliárd forint a forráshiánya. Véleménye szerint az átlagosnál nagyobb problémákkal idén sem kell nem kell számolnia a tűzoltóságnak, mert a működésben idén is helyt állnak, de megjegyezte, a személyi juttatások rendezése állami kompetenciába tartozik.

A sajtótájékoztatón szóba került az FTP állományát érintő szexuális zaklatás ügye is, amelyről Bende Péter annyit mondott: zajlik a méltatlansági eljárás, és a rendőrségi nyomozás, és ha jogerős döntés született, a nyilvánosság elé állnak. A vezérőrnagy arra kért mindenki, hogy ne általánosítsanak, "hogy ne egy önmarcangoló testület álljon készültségben a nap 24 órájában".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását