2024. június 8. - Medárd

A belvíz adja a több munkát

A Közép-Tisza vidékén a belvíz elleni védekezés adja a nagyobb feladatot a szakembereknek.
2010. március 2. kedd 13:16 - HírExtra
A belvíz miatti elöntések a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) szinte teljes működési területére kiterjednek - közölte Lovas Attila védelemvezető keddi szolnoki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az ár- és belvíz elleni védekezésben több napja már csaknem négyszáz ember dolgozik, és a költségek januártól számítva elérték 300 millió forintot.
A szakember tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában az eddiginél kedvezőbb időjárásnak és a szivattyúk folyamatos működésének köszönhetően a belvízzel elöntött területek nagysága az idei maximumnak számító 46.100 hektárhoz képest 700 hektárral csökkent. Az érintett megyék közül Jász-Nagykun-Szolnokban a legnagyobb az elöntés mértéke, kereken 37 ezer hektár áll víz alatt, ami a hazai összes belvizes terület 23,5 százalékát teszi ki.

A Köti-kövizig tíz belvízvédelmi szakaszából haton másodfokú, míg két helyen - a kisújszállásin és a mezőtúrin - szakaszokon harmadfokú készültséget tartanak fenn.
A keddi összegzés alapján az elmúlt nap a 39 stabil szivattyútelep mintegy 5 millió, míg a hét szállítható szivattyú 187 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba. A február 18-án kezdődött, az idei évben már a másodiknak számító védekezési időszak alatt az átemelt összes vízmennyiség meghaladta a 34 millió köbmétert. A szivattyúk teljesítményére jellemző, hogy a kisújszállási szakaszon dolgozó gépek február 28-án 1 millió 70 ezer köbméter vizet emeltek át, és ez meghaladta a 2006-ban mért 1 millió 30 ezer köbméteres maximumot.

Lovas Attila kitért rá, hogy a mezőgazdasági termelők egy része is tevékenyen részt vesz a vizek földjeikről való elvezetésben.

A vízgazdálkodási társulatok közül a nagykunsági, a mezőtúr-tiszazugi, a jászkiséri valamint a mirhó-kisfoki másodfokú védekezési készültséget tart fenn. Az önkormányzatok közül az örményesi és a jásztelki harmadfoknak, míg további hat másodfoknak megfelelő szinten védekezik a belterületén lévő elöntések ellen.
A védelemvezető újságíró kérdésre elmondta: a mostani adatok alapján az idén nagyobb árvíz nem fenyeget, mert Tisza vízgyűjtőjén meglévő hó-vízkészlet a sokéves átlag alatt van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását