2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ötven halott, kilenc eltűnt a franciaországi vihar nyomán

Franciaországban a nem végleges mérleg szerint 50 embert ölt meg a Xynthia nevű szélvihar, kilenc ember pedig eltűnt.
2010. március 1. hétfő 19:07 - HírExtra
A belügyminiszter korábban 47 halálos áldozatról számolt be. Brice Hortefeux a France Info hírrádióban elmondta, hogy jelenleg is 9240 tűzoltó segíti a helyszínen a károsultakat. Az ország nyugati részében, az áradásoktól leginkább sújtott Vendée megyében 26-an a tengerbe fulladtak, az eltűnt embereket pedig még mindig keresi a polgári védelem. A munkájukat nehezíti, hogy a továbbra is esik az eső, és nagyon magas a dagály szintje. Reggel még félmillió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, délután már csak 220 ezer lakásban nem volt áram.

Nicolas Sarkozy államfő a déli órákban a megyébe látogatott. A helyi vezetőkkel folytatott megbeszélését követően bejelentette: kedden aláírja a természeti katasztrófára vonatkozó rendeletet annak érdekében, hogy a biztosítók a lehető leghamarabb megkezdjék a károk felmérését és a kártérítések kifizetését. Az elnök jelezte: 3 millió eurós gyorssegélyt bocsát a vihar sújtotta területek lakosainak rendelkezésére, a környezetvédelmi, illetve a belügyminisztériumtól pedig tíz napon belül jelentést vár arról, mi is történt valójában. Jean-Louis Borloo környezetvédelmi minisztert a gátrendszer megerősítéséről szóló terv kidolgozására is felkérte.

A "Xynthia" szombaton elsőként az Ibériai-félszigetre csapott le az Atlanti-óceán felől, Portugáliában egy, Spanyolországban három ember halálát okozva. Franciaországot néhol óránként 130-150 kilométeres széllökésekkel érte el. Ez a leghevesebb vihar, amely 1999 óta lesújtott az országra. Az akkori ítéletidő 88 ember életét oltotta ki.

Jelentős áradások voltak a középnyugati Charente-Maritime megyében is, ahol hétfőn 11 emelkedett a halálos áldozatok száma, két ember pedig eltűnt. A sérültek száma a belügyminisztérium adatai szerint eléri a hatvanat. Több, mint ötszáz embert átmenetileg tornatermekben és kultúrházakban szállásoltak el, mivel házaik lakhatatlanná váltak.

A Xynthia súlyos mérlegét a belügyminiszter különböző tényezők együttes hatásával magyarázta: a szélvihar az éjszaka közepén érkezett, az apály- és a dagályszint között nagy volt a különbség, s az özönvízszerű esőtől megduzzadt folyók gátjai sok helyütt átszakadtak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását