2024. május 2. - Zsigmond

Az MSZP legjobb és leghülyébb ötletei

A HírExtra összegyűjtötte a szocialista párt öt legéletrevalóbb és öt leggyengébb ötletét az általuk hétvégén meghirdetett választási programból.
2010. február 22. hétfő 15:59 - Pénzes Dávid
Meghirdette programját Mesterházy Attila. A Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje a párt szombati kampánynyitóján mutatta be a dokumentumot. A 47 oldalas anyag nagy részben foglalkozik a nyolc év kormányzásának eredményeivel, és általános kérdésekkel. A konkrétumokat, azaz a párt vállalásait a következő ciklusra az utolsó négy oldalra sűrítették. Ezek alapján a HírExtra kiválasztotta az öt legéletrevalóbb és az öt legcikibb ötletet.

A legjobbak

TOP 1

„Az orvosok és ápolók megbecsülésének erősítése érdekében ötéves bérfelzárkóztatási programot hirdetünk, és az időszak végére elérjük, hogy a magyar egészségügyi dolgozók átlagkeresete a nemzetgazdasági átlag másfélszerese legyen.”

Az ország egyik legsúlyosabb gondja az egészségügyi rendszer működésének akadozása. A rendszert természetesen alapjaiban kell megreformálni. Ám ahhoz, hogy addig is legyen egészségügyi ellátás, munkaerő kell. Jelenleg azonban egyre kevesebb a háziorvos, a nővér és a szakorvos. Ennek egyik legfontosabb oka az alacsony fizetés. Ha ezt az MSZP növelné, akkor csak jól járhat az ország. A párt szerencséjére a Fidesz is hasonló programpontot hirdetett, így nem lesz nehéz a következő Országgyűlésnek meghozni a döntést.

Adódik a kérdés, hogy mindezt milyen költségvetési forrásból kívánják biztosítani? Ám ha az új kormány és a várható ellenzék (azaz az MSZP) is prioritásnak tekinti az egészségügyi dolgozók bérének emelését, akkor a költségvetést is úgy alkotják majd meg, hogy ez a feltétel teljesüljön.

TOP 2

„Külön célprogramot tervezünk roma munkavállalók számára. Az ilyen típusú közmunkaprogramokat nem pusztán átmeneti foglalkoztatásnak tekintjük, hanem olyan lehetőségnek, amely a munka valóságos világát jeleníti meg, hiszen szerződéses munkaviszonyt, képzést is jelent, és segíti a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedést.”

Okos ötlet és lényegre törő. A romák integrálásnak egyik legfontosabb lépése a munkalehetőség biztosítása. Azért is került a terv a TOP 5 második helyére, mert a megoldatlan romakérdés a magyar társadalom egyik legnagyobb feszültséget teremtő problémája. Közmunka mindig van, így ezzel az állam a munka világának kapuit nyithatná meg a cigányok számára. Igaz, ezzel még messze nincs megoldva a romakérdés, de legalább konkrét és megvalósítható a felvetés. (Az MSZP vállalásai közül több is foglalkozik a romákkal, de ez a legéletrevalóbb ötlet.)

TOP 3

„További segítséget kell nyújtani a helyi kis piacok működéséhez annak érdekében, hogy, hogy a helybeli termelők termékeiket értékesíthessék. A merev állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági előírásokra vonatkozó szabályozást finomítani kell, elősegítve ezáltal az olyan kiskereskedelmi tevékenységi formák életképességét, megerősödését, mint a háztól értékesítés. A helyi értékesítési szövetkezetek együttműködésének elősegítésével el kell érni, hogy a magyar élelmiszeráruk részaránya növekedjen a kiskereskedelmi forgalomban.”


Érzékeny pontra mutat rá ez a nagyon aprólékosan megfogalmazott vállalás. A kereskedők szuperprofitja nemcsak az árukat drágítja meg, de sok esetben teljesen versenyképtelenné teszi az olcsó és katasztrofális minőségű külföldi termékekkel szemben. Gráf József mezőgazdasági miniszter komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ezen a helyzeten változtasson, de a kereskedelmi lobbival nehéz szembe menni: az etikai kódex is zátonyra futott. A szociális bolthálózat létrejötte már azt mutatja, hogy az irány jó, van mögötte társadalmi igény is, így ez az ötlet jó pont az MSZP-nek.

TOP 4

„Folytatjuk a Paksi Atomerőmű reaktorblokkjai üzemidejének 20 évvel történő meghosszabbításának, valamint a 2020 körül elkészülő új erőművi blokk megépítésének előkészítését.”

Az energiabiztonság hazánk számára megkerülhetetlen és sürgető ügy. Paks bővítése az ehhez vezető út egyik, de lényeges állomása. Úgy tudjuk ezt a Fidesz is támogatja, így ennek elfogadása nem okozhat gondot.

TOP 5


„Készen áll javaslatunk a kampány-, illetve pártfinanszírozás régóta húzódó ügyének megoldására, ugyanakkor támogatjuk a vonatkozó civil irányból érkező normaszöveget is.”


A korrupció melegágya a pártfinanszírozás. Az MSZP elkötelezettsége figyelemre méltó, főleg, hogy programjába is beemelte a kérdést. ezt már tegnap is késő lett volna megoldani. Csak remélni tudjuk, hogy az MSZP annyira szeretné megoldani a kérdést, hogy meg tud egyezni a Fidesszel ebben.

A marhaságok

TOP 1


„Folytatjuk a legfontosabb autópálya-építéseket (…).”


Autópálya-építések
„Folytatjuk a legfontosabb autópálya-építéseket. Továbbvisszük az M3-as Nyíregyháza-Vásárosnamény, az M4 Budapest – Cegléd, az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros, az M60-as gyorsforgalmi út Pécs-Dél–Szentlőrinc közötti szakaszának építését. Megépítjük az M8-as és az M9-es autópályát, ezzel felgyorsítjuk Kelet-Magyarország felzárkózását.”
Az idézetből direkt vettük ki a konkrét vállalásokat (lásd keretes). Mert ez a kijelentés magában elég ahhoz, hogy a szívünkhöz kapjunk ijedtünkben. Az MSZP és az SZDSZ országtönkretevő akciójának egyre több közgazdász szerint sem a Medgyessy-féle 100 napos program, hanem éppen az autópálya-építések voltak a mozgatórugói. Az, hogy két, sőt háromszoros áron építettük meg az utakat, miközben nem volt rá megfelelő fedezet a büdzsében, teljesen eladósította az országot. Mára az „autópálya-építés” nem megalapozatlanul, a „korrupció” szinonimájává vált. Az MSZP ezzel a javaslattal nem sok támogatót szerezhet.

TOP 2

„Évente megduplázzuk a méltányossági nyugdíj összegét”


A nyugdíjakat már most és épphogy kinyögi a büdzsé. Nincs se nemzetgazdasági ok, se társadalmi igény e mögött az ötlet mögött. Értelmetlen (azon kívül, hogy egy társadalmi csoport szavazatainak megszerzésére irányul), avagy túlságosan átlátszó.

TOP 3

„Megvédjük a távhő alacsony áfáját, megvédjük az olcsóbb fűtést.”

Demagóg szöveg. Az áfa csökkentésével bizonyos embereket hoztak kiemelt helyzetbe, másokkal szemben, azaz megkülönböztették őket. Ez pedig alkotmányos aggályokat is felvet. Az ötlet csak a szavazatszerzésre volt jó, miközben a fütésszolgáltatók piacán is előnytelenségeket okozott.

TOP 4


„Növeljük a roma ösztöndíj-programokhoz nyújtott támogatásokat. Jóval több óvodai férőhely és pénz jut a leghátrányosabb kistérségek óvodáira (…).”

A szocialista kormányok eddig 120 milliárd forintot öltek bele a roma-programokba. Az Állami Számvevőszék szerény becslése szerint ennek az összegnek a 10 százaléka ha eljutott a megfelelő helyre, a többiről nem tudunk… Ha ezt szeretnék folytatni… nos, köszönjük, de inkább ne. Nem növelni kell, hanem igazságosan elosztani.

TOP 5

„Megvédjük Magyarországot a szélsőségesektől és a nácikkal, hungaristákkal együttműködő felelőtlen politikusoktól.”

Újabb demagógia. Az MSZP olyan szerepben tetszeleg, aminek nem sok értelme van. Az ilyen politikusokat az egész politikai elit szép csöndben kizárja, nem kell ezt melldöngetve közhírré tenni. Ez nem egy választási cél, nem egy komoly programpont.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását