2024. május 7. - Gizella

MSZP: ne legalizálják az otthoni pálinkafőzést

Az MSZP szerint komoly népegészségügyi problémákat okozhat, ha - Orbán Viktor Fidesz-elnök múlt heti felvetésének megfelelően - legalizálnák az otthoni pálinkafőzést.
2010. február 17. szerda 12:38 - HírExtra
Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerdai sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg, a Fidesz erre vonatkozó elképzelése szembe megy a szakmai szervezetek véleményével, illetve a 2003-ban konszenzussal elfogadott népegészségügyi programmal.

Hozzátette: úgy tűnik, a legnagyobb ellenzéki pártot az is hidegen hagyja, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztáshoz több ezer családi tragédia köthető, illetve, hogy a „fiatal hölgyek körében újra terjed a hétvégi iszákosság”.

Magyarország az európai élvonalban található a „nagyivók” arányában, ami a 35-64 éves kor közötti férfiak esetében 22 százalékos részesedést jelent - mutatott rá Kökény Mihály.
A kormánypárti képviselő kiemelte: az alkoholfogyasztás hazánkban jelenleg a harmadik legnagyobb népegészségügyi probléma, ami becslések szerint több száz milliárd forintos kárt okoz évente. Krónikus májbetegségben ugyanis évente hat-hétezer ember hal meg, ami négy-ötszöröse a régi európai uniós tagállamokban mért adatoknak - fűzte hozzá.

Kökény Mihály szerint a fenti problémák oka, hogy Magyarországon sokan fogyasztanak illegális forrásból származó, kémiailag szennyezett töményitalokat.

A szocialista politikus szerint Magyarországnak jól átgondolt, koherens alkoholpolitikára van szüksége, a kormány egyebek mellett ezért vezetett be például zéró toleranciát a közúti ellenőrzéseknél.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár rámutatott: az otthoni pálinkafőzésnek a minőségi kockázatok mellett komoly balesetbiztonsági kockázata is van.

Közlése szerint jelenleg is lehet saját célra kedvezményes adókulccsal pálinkát főzni, és egy törvénymódosítási törekvés szerint a jövőben - kizárólag az ellenőrzött főzdékben - 10 literig adómentesen is elő lehetne állíttatni pálinkát. Megjegyezte: a Fidesz elképzelése azonban tönkretenné ezeket a bérfőzdéket, amivel több száz munkahelyet sodorna veszélybe.

Orbán Viktor múlt héten vidéki kampánykörútján jelentett be: ha kormányra kerülnek, egy adott mennyiségig többé nem lesz illegális a házi pálinkafőzés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását