2024. május 28. - Emil, Csanád

MSZP: jogosan van lelkiismeret-furdalása a Fidesznek

Az MSZP szerint jogos Soltész Miklós és a Fidesz-KDNP lelkiismeret-furdalása, hiszen nem szavazták meg a 2010. évi költségvetést, amely többlettámogatásokat biztosít a fogyatékossággal élők és az őket segítő szervezetek számára.
2010. február 16. kedd 23:48 - HírExtra
Török Zsolt, az MSZP esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi ügyvivője közleményében Soltész Miklós keddi sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője azt mondta: kormányra kerülésük esetén a fogyatékkal élőket segítő szervezetek vissza fogják kapni azt a támogatási mértéket, amelyet 2009-ben megkaptak.

Soltész Miklós sajtótájékoztatóján - amelyet Kósa Ádám Fidesz-KDNP-s európai parlamenti (EP) képviselővel együtt tartott - emellett hangsúlyozta azt is, hogy ha megnyerik a választásokat, segíteni, támogatni fogják a megváltozott munkaképességűek, illetve a fogyatékkal élők foglalkoztatását is.

Török Zsolt közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzék nem támogatta a Ptk. második könyvének 2010. május 1-jei hatálybalépését sem, amely mintegy 60 ezer fogyatékossággal élőn segít.

Ismertetése szerint a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása érdekében különböző védett szervezetek 2001-ben 17 milliárd forintot kaptak a költségvetésből, míg most ennek csaknem duplájához, 33 milliárd forinthoz jutnak. Eközben az elmúlt nyolc évben ebben a szférában nem emelkedett duplájára a minimálbér, akkor ez havonta 50.000 forint volt, ma pedig 73.500 forint.

Török Zsolt úgy véli: lelkiismeret-furdalása amiatt is lehet a Fidesz-KDNP-nek, hogy 1998 és 2002 között még a megváltozott munkaképességűek minimálbérét is megadóztatták, mint minden minimálbéren kereső alkalmazott fizetését.

Az Országgyűlés által elfogadott törvények szerint 2010-től a 20 főnél több munkavállalót foglalkoztató munkaadóknál a dolgozói létszám 5 százaléka megváltozott munkaképességűekből kell, hogy álljon, ha nem így tesznek, drasztikus mértékű rehabilitációs hozzájárulást kell fizetniük.

Török Zsolt úgy fogalmazott: azt se felejtsük el, hogy a Fidesz "kenjük be sárral" típusú kormányzása alapján 2001-ben még csak 24.400 forint volt a fogyatékosok foglalkoztatását ösztönző hozzájárulás mértéke, ez az akkori minimálbér fele volt. Tavaly a rehabilitációs hozzájárulás a minimálbér 2,5-szerese, míg idén ez az összeg a minimálbér több mint tizenkétszerese - tette hozzá.

A szocialista politikus véleménye szerint ennek köszönhetően nem meglepő, hogy a munkaadók inkább betartják a törvényi szabályokat és az emberiességi normákat, így több megváltozott munkaképességű személyt, fogyatékossággal élőt alkalmaznak, mint a korábbi években.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását