2024. május 5. - Györgyi

Rendkívüli ülés a Fővárosi Közgyülésben

Félnapos rendkívüli ülést tart hétfőn a Fővárosi Közgyűlés; a testület napirendjén egyebek mellett a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztási rendelet, az egyik parkolási társulásból való kilépés, valamint az önkormányzat intézményeiben a választási kampány megtiltása szerepel.
2010. február 14. vasárnap 09:09 - HírExtra
A közgyűlést rendhagyó módon reggel fél nyolcra hívták össze, tekintettel arra, hogy az Országgyűlés délután ülésezik, és több fővárosi képviselő egyben parlamenti politikus is, így át kell majd érniük a Ház ülésére.

A közgyűlés rövid ülése várhatóan így sem lesz politikai vitáktól mentes, mert az elmúlt hetekben a korábbi fővárosi koalíciós pártok (az MSZP és az SZDSZ) a BKV-ügyek miatt nyilatkozataikban többször is egymást tették felelőssé a kialakult helyzet miatt.

A korábbi szocialista főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós képviselőként már nem vesz részt a közgyűlés hétfői ülésén, mert pártja kérésére lemondott mandátumáról. Az új szocialista képviselő azonban még nem ülhet Hagyó megüresedett helyére, ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi koalíciós partnerek többsége elveszett a 67 tagú közgyűlésben, és már csak 33 szavazatuk van.

Az elolvadt többség azért jelenthet problémát, mert a testületnek el kellene fogadnia a szabaddemokraták vezette főváros és a szocialista kormány közötti BKV-szerződést, ami 23 milliárd forint támogatást biztosítana a főváros közlekedési cégének.

Várhatóan a közgyűlés elé kerül a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztási rendelettervezet is, amit a törvény szerint hétfőig kellene elfogadnia a testületnek.

A javaslatok között szerepel, hogy a főváros felmondaná a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulással kötött megállapodást, mert a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. nem takarította el a havat az általuk üzemeltetett parkolóhelyekről.

A közgyűlés elé kerül Tiba Zsolt főjegyzőnek az a javaslata is, ami szerint a közgyűlés lényegében megtiltaná a választási időszakban, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő intézményekben kampányrendezvényeket tartsanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását