2024. május 5. - Györgyi

Az albínó csóka a fehér hollónál is ritkább

A közmondásosan ritka fehér hollónál nem gyakoribb fehér csóka tűnt fel a közelmúltban a nyugat-ukrajnai Luck egyik lakótelepén.
2010. február 13. szombat 12:13 - HírExtra
A nem mindennapi csókára Olekszandr Mojszejenko helyi lakos figyelt fel, aki negyedik emeleti lakásának ablakából a hideg téli hónapokban rendszeresen eteti az élelmet kereső madarakat. A fehér tollazatú, fekete csőrű csóka a férfi feleségének a figyelmét is felkeltette, s ezután együtt kezdték figyelni és etetni a társaitól erősen elütő madarat, amelyet a házaspár Kátyának (Katicának) nevezett el – adta hírül a Novij Kanal ukrán televíziós csatorna.

Mojszejenko elmondása szerint reggelente Kátya nem egyedül érkezik az etetésre, hanem fekete tollazatú párja kíséretében, s vele együtt várja, hogy kinyíljon a lakomával kecsegtető ablak. A madárpár napi menüje kenyérből és makaróniból áll, mert a két csóka a magokat nem kedveli, míg a kenyeret annál inkább, naponta képesek egy egész veknit elfogyasztani.

Az amatőr madarász szerint a két csóka párban él, Kátya a nőstény, kisebb is fekete színű társánál, aki láthatólag nagyon kedveli őt, mert képes felszedni és visszavinni neki a földre lehullott morzsákat.

A műsorban megszólaltatott Mihajli Himin ornitológus kifejtette, hogy a lucki fehér csóka valóban ritka madár, az elmúlt harminc évben a világon összesen alig tíz ilyen albínót figyeltek meg, százezerből egy esetben fordul elő hasonló genetikai mutáció.

Az ukrán néphiedelem szerint egyébként a fehér holló vagy csóka szerencsét hoz annak, aki megpillantja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását