2024. május 5. - Györgyi

Elutasították Karadzic kérelmét

Elutasította a hágai Nemzetközi Törvényszék pénteken Radovan Karadzic háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai szerb vezető fellebbezését, amelyben nem fogadta el a bíróság által kirendelt védőügyvédet.
2010. február 12. péntek 20:10 - HírExtra
Karadzic tavaly októberben bojkottálta perének első tárgyalását tiltakozásul azért, mert nem kapott elegendő időt a felkészülésre. A Nemzetközi Törvényszék ezt követően november elején döntött úgy, hogy egy londoni ügyvédet, Richard Harvey-t, rendeli mellé. A testület így akarta elejét venni annak, hogy ha Karadzic nem jelenne meg a további tárgyalásokon, akkor a pert mindannyiszor el kelljen halasztani.

A hivatalból kirendelt védő jelenlétében viszont megtartható a tárgyalás akkor is, ha a vádlott távol marad.

Tavaly decemberben az NT elutasította Karadzicnak azt a kérését is, hogy kirendelt védőügyvédjét másikra cserélje. A boszniai szerbek egykori vezetője február elsején megfellebbezte a védőügyvéd kirendeléséről szóló döntést, egyben kezdeményezte a per március elsejére kitűzött folytatásának elhalasztását. Azzal érvelt, hogy neki magának kell kiválasztania védőügyvédjét az NT által összeállított névsorból.

Az NT pénteken elutasította fellebbezést, leszögezve, hogy a bíróságnak joga van ügyvédet kirendelni. Az érvelés szerint nem abszolút az a jog, ha valaki magát kívánja képviselni egy perben; ez a jog bizonyos mértékig korlátozható.

Karadzicot népirtással, emberiesség elleni és háborús bűntettekkel vádolják. A vád szerint személyesen felelős azért, hogy 1992 és 1995 között a boszniai háborúban szerb szabadcsapatok több tízezer horvát és bosnyák lakost mészároltak le, illetve üldöztek el a lakóhelyéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását