2024. május 3. - Tímea, Irma

Kinek adjuk a cetliket?

Az ajánlószelvények körüli harc idén sem csillapodik, sőt: most még ádázabb küzdelem folyik a kopicetlik megszerzésért. Azonban nem feltétlenül akkor járunk jól, ha annak adjuk, akire szavaznánk is.
2010. február 11. csütörtök 07:59 - Pásztor Balázs
Magyar demokrácia

Adatot tessék!
Szerdától teszik közszemlére az országgyűlési választásra készített névjegyzéket, amelyet egy hétig lehet megtekinteni. Az Európai Választási Szakértők Egyesületének elnöke közölte, az értesítés birtokában nem szükséges bemenni a polgármesteri hivatalba, vagyis aki kapott értesítést, az biztos lehet benne, hogy szerepel a névjegyzékben is. Aki nem kap értesítést a hétvégéig, az kezdhet kételkedni, és személyesen nézheti meg a névjegyzéket, vagy a saját adatról telefonon is lehet érdeklődni - fejtette ki. Ha valaki nem szerepel a névjegyzékben, akkor a helyi választási iroda vezetőjéhez, vagyis a jegyzőhöz fordulhat, hogy ezt korrigálják - mondta Tóth Zoltán. Hozzátette: egyedi jogorvoslatra a szavazást megelőző nap 16. órájáig van lehetőség. (inforádio)
A jelenlegi magyar választási rendszer szerint ahhoz, hogy egy párt indulni tudjon eséllyel a választásokon, meg kell szereznie minden választókörzetben 750 kopogtatócédulát, vagy egyszerűen nem fogják őket komolyan venni. Mivel 176 választókörzet van, ezért ez jelenleg 132. 000 darabot jelent, ami a választó korú lakosság több mint másfél százaléka.

Ha azt vesszük, hogy a nyolcmillió választó maximum 60 százaléka megy majd el választani, akkor ez a szám már a legrosszabb esetben is 2,5 százalékra emelkedik. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kispártok jóval több szavazatot tudnak szerezni, mint ahány kopogtatócédulát összegyűjtenek - így a bejutásért folytatott verseny nem is az országgyűlési választásokkor, hanem a kopogtatócetlik összegyűjtésekor dől el.

Azonban a nagypártok négyévről-négyévre igyekeznek már az első héten letarolni a választókerületeket, begyűjtve a lehető legtöbb ajánlószelvényt - a Fidesz idén például a kétmilliós számot célozta meg, amely a kellő mennyiség majdnem hússzorosa. Ezzel a már befutott - és a köztudatban mélységesen lejáratódott - erők elsősorban azt próbálják megakadályozni, hogy az új erők színre léphessenek. Másrészt a cetlit nekik adó szavazók adatait nyilvántartásba veszik, és mind a választás, mind a szimpatizánsokat célzó kampányok során őket keresik meg - természetesen törvénytelenül.

Harmadrészt pedig sok cédulát anélkül igyekszenek begyűjteni, hogy szerepelne rajta a támogatandó párt neve - ezek végül olyan kisebb pártokhoz kerülnek el minimális ellenszolgáltatás fejében, akik szavazatokat vonhatnak el a nagy riválistól. Arra is akadt már példa, hogy független orgazdák árulták a szelvényeket - darabját egy ezresért.

Hibák és javítások

A kopogtatócédulák rendszere minden párt szerint rossz, de átalakításáért mégsem tettek semmit. A Politcal Capital tavaly tett egy javaslatot a kauciós rendszerre való átállásra, ám ez nem aratott nagy sikert a pártok között. A mostani rendszer főbb hiányossága - a fent említetteken felül - az volt, hogy az gyárthatott ajánlószelvényt, aki akart, elvégre „hamisítani” nagyon könnyű volt. Igaz a hamisítás szabálytalanságát is csak a józsefvárosi kopogtatócédula-botrány nyomán mondták ki tiltott dolognak - azelőtt ez sehol nem volt leírva. Ugyanakkor idén már egyedileg kikevert festékkel készült, speciális perforációt tartalmazó kopicetlik érkeznek a választókhoz, ami nagyban megnehezíti a hamisítók dolgát.

A másik nagy probléma a kopogtatócéduláknál a postázás: elkeveredik, későn érkezik meg, kilopják a postaládából - vagy csak egyszerűen kidobja az ember, a többi szeméttel együtt. Igaz, a kopogtatócédula egyszer újraigényelhető, de sok ember nem veszi erre a fáradságot, főleg télen. De komoly gondot jelent a kispártoknak a kopogtatók beszervezése is: mivel ők kevesebben is vannak, és többet kell járkálniuk a nagyok tarolása miatt egy-egy cetliért mint a többieknek, ezért a kicsik ismét hátrányból indulnak. Sokan bérkopogtatókkal játsszák ki ezt a hátrányt, az pedig törvényellenes, és komoly anyagi ráfordítással is jár.

A kopogtatás természetesen a kampány része is, hisz ekkor is meg lehet győzni némi „hitvitával” egy-egy eltévelyedett bárányt. És bár ajándékozni, vagy fizetni a cetliért nem lehet, de nem tilos egyéb tárgyakat vinni, ha azt mindenkinek odaadják, nem csak azoknak, akik odaadták a cédulát. Bokros Lajos például egy mesekönyvet írt a gyerekeknek gazdasági kérdésekről, amit az MDF osztogat gyűjtés közben.

Kinek adjam?


A magyar választórendszer fent felsorolt hiányosságait úgy lehet a legjobban kiküszöbölni, hogy a kedvezményezett párt megfelelő helyen való feltüntetésével az ajánlócédulánkat egy kispártra adjuk le - még akkor is, ha a választások alkalmával nem rájuk fogunk szavazni. Így esélyt adhatunk egy kispártnak, anélkül, hogy meghazudtolnánk önmagunkat, vagy elpazarolnánk kopogtatócédulánknak - hisz a nagyoknak úgyis meglesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását