2024. május 8. - Mihály

Fidesz: Demszkynek le kellene mondania

A Fidesz szerint a kormány is súlyosan érintett a BKV-t övező botrányban; a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese azt mondta: az ügyek miatt Demszky Gábor főpolgármesternek vennie kellene a kalapját és távoznia kellene tisztségéből.
2010. február 11. csütörtök 15:45 - HírExtra
György István, aki egyúttal a BKV ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság elnöke is, csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a nagy fővárosi cégek, különösen a BKV, MSZP-SZDSZ-es pártkifizető-helyként működtek.

A politikus üres szavaknak nevezte a főpolgármester korábbi kijelentését, hogy vállalja a politikai felelősséget. Véleménye szerint Demszky Gábornak vennie kellene a kalapját és távoznia kellene tisztségéből.

György István kijelentette, hogy Demszky Gábor és volt helyettese, a szocialista Hagyó Miklós nevével fémjelzett városvezetés a 2006-os választásokat követően egy "nagyon erős demokráciadeficit-gyakorlásba kezdett", az egyfős közgyűlési koalíciós többség ellenére a bizottsági szinteken kétharmados többséget hoztak létre, így minden döntést meg tudtak hozni.

Köztudomásúnak nevezte, hogy egyes fővárosi cégeknél az igazgatóságok és a felügyelőbizottságok tagjait Hagyó Miklós-Mesterházy Ernő-paktum alapján jelölték. Kijelentette, hogy a BKV-nál minden az MSZP és az SZDSZ vezetőinek, illetve a városvezetés tudtával történtek.

A frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy a főváros élén álló koalíció vezetőinek felelőssége eddig is egyértelmű volt, de szerdán kiderült, hogy a kormány is súlyosan érintett az ügyben. Hozzátette, hogy szerdán maga Demszky Gábor hazudtolta meg azokat a kormányzati nyilatkozatokat, amelyek cáfolták a főpolgármester volt főtanácsadója, Mesterházy Ernő és a kormány között fennálló szerződéses viszonyt.

Emlékeztetett arra, hogy Demszky Gábor és az egykori kancelláriaminiszter, Szilvásy György szerződést kötött, amelyben a főváros és a kormányzat együttműködésének kereteit vázolják fel, és egy emlékeztető megnevezi Mesterházy Ernőt, mint aki ezt a koordinációért felelős.

György István feltette a kérdést, hogy a kormányzat vagy a főváros ötlete volt-e, hogy Mesterházy Ernő ilyen beosztást kapjon. Véleménye szerint nem véletlen, hogy most már az MSZP és az SZDSZ "egyre kétségbeesettebben próbálja egymásra kenni" a botrány egyes részleteit.

Megkérdezte azt is, milyen konkrét feladatokat adott Szilvásy György Mesterházy Ernőnek, és hogy "hová kerültek a milliárdok a BKV-tól a tanácsadói és egyéb szerződések kedvezményezettjei, illetve Mesterházy Ernő tevékenysége nyomán".

Leszögezte, hogy a BKV "a közpénzek bűncselekmény gyanús ellopásának a legemblematikusabb példája", de más fővárosi cégek is érintettek. Kérdésre válaszolva György István csak egy másik céget, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t említette meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását