2024. április 25. - Márk

Haiti: már az újjáépítésen van a hangsúly

A haiti földrengés áldozatainak biztosított sürgősségi segítségnyújtás többé-kevésbé lezárult, most már a katasztrófa sújtotta területek újjáépítésén van a hangsúly - közölte Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója a budapesti brit nagykövetségen rendezett Ötórai tea Haitiért nevű rendezvényen szerdán.
2010. február 10. szerda 21:46 - HírExtra
A magyar csapat most két iskola újjáépítésében és felszerelésében vesz részt. Amíg az építkezések tartanak, ideiglenes sátoriskolákat alakítanak ki, hogy a gyerekek oktatása folytatódhasson - mondta el az igazgató.

Fekete Dániel, a karitatív szervezet sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a magyar lakosságtól és cégektől összesen már több mint 15 millió forintot gyűjtöttek össze a haiti rászorulók javára.

A segélyszervezet igazgatója kiemelte a helyszínen aktív szervezetek közötti koordináció fontosságát, hiszen - mint mondta - enélkül a szervezetek csak fokoznák a káoszt jelenlétükkel. "Így minden szervezet tudja, hogy mi a dolga, és a helyiek is tudják, hogy kihez fordulhatnak" - magyarázta.

Lehel László szerint a helyzet Haitin csak "némileg" javult az elmúlt hetekben, hatalmas munka áll még az ország lakossága és a segélyszervezetek előtt. A példa nélküli pusztítás miatt kényszerültek arra is, hogy - eltérve a szokásos gyakorlattól - ne helyben szerezzék be, hanem külföldről szállítsák be a szükséges javakat.

Az est házigazdája, Greg Dorey brit nagykövet a legfrissebb adatokra hivatkozva már több mint 230 ezer áldozatról és mintegy 1,2 millió otthontalanná vált emberről beszélt. Emlékeztetett arra, hogy hazája 90 millió fonttal (28 milliárd forinttal) járult hozzá a segítségnyújtáshoz, valamint elengedte a szegény karibi szigetország adósságát.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet két jószolgálati nagykövete, Lévai Anikó és Kovács Kokó István hangsúlyozta: fontos, hogy ne ragadjunk bele olyan frázisokba, mint "van nekünk is elég bajunk" vagy "ők vajon segítenének-e fordított helyzetben?", és segítsünk a rászorulókon akkor is, ha éppen a világ másik végén élnek.

A nemzetközi szolidaritás példájaként Kovács Kokó István felelevenítette, hogy az 1838-as dunai árvíz után az európai nemesség nagy mértékben hozzájárult Budapest újjáépítéséhez.

A szervezet közleménye szerint eddig 40 iskola csatlakozott országszerte a Magyar diákok a haiti gyermekekért nevű kezdeményezéshez. A gyűjtés eredményéről február 16-án számolnak be. Báli szezon lévén, a karitatív szervezet kéréssel fordult a bálok szervezői felé is: arra kéri őket, hogy rendezvényeiken szervezzenek gyűjtést a haiti rászorulók javára.

A segélyszolgálat a haiti gyermekek örökbefogadásának veszélyeire is felhívja a figyelmet kommünikéjében. Az árván maradt gyerekeket további traumák érik, ha környezetükből kiszakítva, életben maradt családtagjaiktól elválasztva egy idegen országba viszik őket. A haiti kormány ideiglenesen fel is függesztette a külhoni örökbefogadásokat, így a továbbra is ezzel próbálkozó szervezetekre nem véletlenül vetül a gyermekcsempészet gyanúja - figyelmeztetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását