2024. május 13. - Szervác, Imola

Bajnai : mindannyiunk felelőssége, hogy megállítsuk a szélsőségeseket

Bajnai Gordon szerint mindannyian felelősséget viselünk azért, hogy megállítsuk a szélsőségeseket, megakadályozzuk polgártársaink megbélyegzését és a demokratikus elvekkel visszaélve hatalomba igyekvő demokráciaellenes erőket.
2010. január 27. szerda 20:40 - HírExtra
A miniszterelnök a Holokauszt Világnapján kiadott közleményében úgy fogalmazott: ezért fontos ez a nap és minden megemlékezés, mert megerősítenek bennünket, a szabadság és a demokrácia kompromisszumot nem ismerő híveit.

"Szomorúan hajtok ma fejet a holokauszt áldozatainak emléke előtt, de megerősödött hittel vallom: többé nem fordulhat elő az, ami 65 évvel ezelőtt" - közölte.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra: Auschwitz szörnyű tapasztalata megmutatta, melyek a gyűlölet állomásai. "Már tudjuk, hova vezet a megbélyegzés, a kirekesztés. Már tudjuk, hogy a szélsőséges gondolatok terjedése a radikális tettek elszaporodásához vezet, hogy a gyűlölködő szavakat előbb vagy utóbb gyilkos tettek követik".

A miniszterelnök felidézte: a közöny vezetett ahhoz, hogy a világ a holokauszt idején hallgatott, és az eszmélés túl későn következett be. Mint írta, éppen Auschwitz tapasztalata miatt nem lehet felmentést adni sem a szélsőségeseknek - ha újból erőre kapnak - sem magunknak, ha eltűrjük ezt. "Ezért fontos, hogy a holokauszt tapasztalata és a túlélők emlékezete minél többekben felébressze a lelkiismeretet, az emberséget és a felelősséget már ma. Mert holnap talán már túl késő lesz." - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világban számos helyen most újból erőre kapnak a szélsőjobboldali politikai erők, ahogyan Magyarországon is. "Ijesztő, hogy egyre többen vannak, akik nem tanultak a történelemből, és a fajgyűlölet-alapú ordas eszmék ismét gyökeret verhetnek mindennapjainkban, a közbeszédben." - írta a kormányfő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását