2024. május 3. - Tímea, Irma

Ifjú szocik harca a (kampány) elemekkel

Szijjártó, kuruc.info, netkampány. Mi a közös bennük? Az MSZP ifjúsági szervezeteként működő Societas, amely a napokban e három szóval összefüggésben szinte uralta a médiateret. Interjú a mozgalom elnökével.
2010. január 22. péntek 15:01 - Nagy András
A hét közepe óta arról beszél a közvélemény, hogy versenykiírásban hívták fel a kampányban résztvevő támogatóikat, hogy blogokon és fórumokon jelenítsék meg véleményüket a közéletről. Ezért cserébe - a legaktívabbak - akár Tapolcára is eljuthatnak.

Nézze, az internetes jelenlét egyre meghatározóbb a politikában. Nem csak a fiatal korosztályban és nem csak Magyarországon, gondoljon az Obama-kampányra. Az is megszokott, hogy tagjait egy politikai szervezet igyekszik ösztönözni a kampányban. Például a Fidesz egy autót is kisorsolt a Nemzeti Konzultáció idején.

Tegnapi lapok egy a Societas által létrehozott és irányított internetkommandóról cikkeztek, amelynek - állítólag - az a feladata, hogy a szélsőjobbos kuruc.info-t, annak jelszavait, retorikáját hirdesse az netes közösségi tereken.

Felháborító, hogy egy ilyen ocsmány anyagot a nevünkben jelentettek meg. Ebben az ügyben feljelentést fogunk tenni. Mellesleg az, hogy az ellenzék Navracsics Tibor szintjén szólalt meg az ügyben, azt a célt szolgálja, hogy rátakarjon a Fidesznek kínos nyugdíjvitára, illetve a Szijjártó Péter újabb kínos történetére.



Mi lesz, ha kiderül, hogy - esetleg alulról - valaki mégis adott ilyen utasítást az aktivistáknak? Lesz belső vizsgálat, vagy az ügyet lezártnak tekintik?

A mi belső rendszerünkben ilyen tartalmú levél nem jelent meg. Kizártnak tartom, hogy tőlünk származzon. Ez egy hamisítvány, amit valószínűleg attól való félelmükben jelentettek meg a szerzői, hogy az interneten baloldali aktivisták is egyre nagyobb számban jelennek meg. És akkor már nem elég csak ocsmánykodni, hanem értelmesen kell megvívni a politikai küzdelmeket.

Még a vártnál is durvábban indult el a kampány. Komolyan gondolja, hogy marad itt helye az értelmes párbeszédnek?

Én bízok benne. Abban hiszek, hogy oda kell menni az emberekhez, fel kell velük venni a kapcsolatot, mert ilyen beszélgetések során diadalmaskodhat a józan ész.

Félő, hogy a negatív elemekre építő nagypolitikai kampány ezúttal is túlharsogja majd a helyi vitákat.

Nézze, a magam részéről nem hiszek a negatív kampányban, de azt se várja tőlünk a jobboldal, hogy feltartott kézzel megyünk a kampányba. Szerintem nagyon jó esélyeink vannak, hiszen a párt támogatottságát a következő két és fél hónapban nagyon meg lehet növelni, azáltal, hogy világossá fognak válni a programok. Mi azon leszünk, hogy a programok ütközzenek meg, és hogy minél több egyéni körzetben tudjunk jelentősen erősíteni, mert akkor nem lesz baj.



Ehhez nagyon sürgősen fel kell rázniuk a ma még ultrapasszív szocialista bázist. Mit tud ehhez hozzátenni a Societas?

Korosztályos szervezetként számunkra adódik, hogy a fiatalokat érintő eredményekre hívjuk fel a figyelmet.

Éspedig?

A válságkezelés önmagában is hatalmas eredmény a fiatalabb generációk számára, hiszen az, hogy stabilizálódott a forint, stabilizálódott a költségvetés, hogy egy jó állapotú gazdaság van ebben az országban, ez a jövő építésének az alapja. Ne feledje, egyes elemzők az év végére már szerény GDP-növekedést várnak, 2011-től pedig minimum év 4 százalékos növekmény feltételei biztosítottak.

Értem, de milyen konkrét, a fiatalokat segítő intézkedésekről tud mondani?

Például a szakmunkás ösztöndíj bevezetését, amelyet a kormány csak rendelet úton tudott bevezetni, illetve kiterjeszteni a hiányszakmákra, mert a Fidesz a témában benyújtott szocialista törvényjavaslatokat rendre leszavazta. Sok száz iskola újult meg az országban, az általános iskolák rengeteg fejlesztésben részesültek az elmúlt években. Ez arról szól, hogy az esélyegyenlőség jegyében pont a hátrányos helyzetű térségek közoktatását igyekeztünk felzárkóztatni. Én ezt egy óriási eredménynek tartom, hozzátéve, hogy az egyetemeken is rendkívül sok fejlesztés történt.

Ők épp csak a számukra legfontosabbat, a felsőoktatás átfogó reformját nem látják.

Az idő majd a kudarcba fulladt felsőoktatási reformot is más megvilágításba fogja helyezni.

Egyetért azzal, hogy a kampány egyik kulcskérdése, melyik politikai oldal, illetve párt fogja uralni az új médiafelületet?

Meghatározó szerepe lesz, az internetnek, az biztos. Sokkal meghatározóbb, mint 2006-ban. Míg akkor sokan még az gondolhatták, a világháló csupán a fiatalok terepe, mára alaposan megváltozott a kép. Ma már a nyugdíjasok is bőven interneteznek, a középkorosztályról nem is beszélve. Ezért fontos, hogy azok a szimpatizánsaink, akik tagjai a Societasnak, bátran és büszkén vállalják a politikai nézeteiket, a baloldal elmúlt évekbeli eredményeit.

Kérik a tagjaiktól, hogy kimondottan a Societas nevében fórumozznanak?

Azt, hogy valaki felvállalja-e Societas-kötődését, mindig az egyén döntésére bízzuk. Anonimitás tekintetében nincs különbség a sztenderd internetes közösségekhez képest.

Gondolom, alapvetően minden ifjúsági politikai mozgalmi vezető arról álmodik, hogy szervezete nap mint nap országos figyelemre tesz szert. Viszont az a figyelem, ami Önöket illet az elmúlt napokban, aligha tartozik az áhított kategóriába. Botrány botrány hátán, függetlenül attól, hogy kinek van igaza egyik vagy másik ügyben. Továbbra is ilyen aktvitással vetik bele maguk a közdelembe?

Abszolút. Mi másfél évvel ezelőtt nagyon nehéz feladatba kezdtünk, amikor több baloldali szervezet bázisából próbáltunk meg egy újat felépíteni. A Societasnak, amely ma már minden megyében jelen van, több mint 160 szervezete van, és nincs olyan hét, hogy ne alakulna újabb. Ez nyilván sokakat irritál a jobboldalon, ezért próbálkozhatnak ellenünk mindenféle lejárató kampányokkal. A mostanihoz hasonló undorító, mocskos kampány ellen ezután is feljelentéssel fogunk fellépni és meg fogjuk vívni ezt a harcot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását