2024. május 27. - Hella

Elfogadták Zseleva lemondását

Elfogadta Rumjana Zseleva bolgár külügyminiszter lemondását a kormánypárt - közölte szerdán Szófiában a miniszterelnök-helyettes.
2010. január 20. szerda 10:53 - HírExtra
Cvetan Cvetanov, aki egyben a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) elnökhelyettese, közölte, hogy a döntést előző nap késő este hozták meg. A lépés összhangban van Zseleva óhajával, hogy nem pályázik az EU-biztosi tisztségre, a humanitárius segítségnyújtási tárca élére.


Zseleva múlt keddi brüsszeli meghallgatása kezdetén az EP illetékes szakbizottsága előtt össztűz alá került. Azzal vádolták meg, hogy vagyonnyilatkozatában elhallgatja - illetve EP-képviselővé választásakor, 2007-ben beadott nyilatkozatában elhallgatta - egy tanácsadó cégben lévő tulajdonjogát.

Hétfőn az EP jogi szolgálata a mostani vagyonnyilatkozatban nem talált semmi kifogásolhatót, de a 2007-es pénzügyi érdekeltségi nyilatkozatot illetően nem tudott egyértelmű következtetésre jutni. A jelölt a meghallgatás során - amikor a heves vagyonnyilatkozati vita félre tétele után áttértek a szakmai ügyekre - többek megítélése szerint nagyon gyenge választ adott számos kérdésre.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő kedden még nem fogadta el Zseleva lemondását a külügyminiszteri tisztségről - hangoztatva, hogy erre nincs semmi oka -, de beleegyezett abba, hogy visszavonja jelöltségét az EU-biztosi tisztségre. Cvetanov viszont közölte szerdán: a miniszterelnök végezetül elfogadta Zseleva lemondását, így akadályozva meg azt, hogy kedvezőtlen hatása legyen esetleges megtartásának a kormányban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását