2024. május 14. - Bonifác

Kedvezőbb az árvízi helyezet

Kedvezőbb az árvízi helyzet Észak-Magyarországon, ahol megkezdődött a folyók lassú apadása, ugyanakkor emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága - mondta az MTI-nek az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője kedden.
2010. január 12. kedd 16:10 - HírExtra
Csont Csaba közölte: az elmúlt 24 órában viszonylag kevesebb csapadék esett a folyók vízgyűjtő területein, az árhullámok pedig levonulóban vannak, így megkezdődött a folyók lassú apadása.

A Tokaj fölötti Tisza-szakaszon keddtől megszűnt az árvízvédelmi készültség, alatta azonban továbbra is érvényben az elsőfokú riasztás, csakúgy, mint a Bodrog teljes hosszán - ismertette.

Beszámolt arról is, hogy a Sajó Sajószentpéter térségében keddre virradóra 336 centiméteres vízállással tetőzött, a másodfokú szint fölötti értékkel. A folyó teljes hosszán másodfokú a készültség, az árhullám Alsózsolca térségében tetőzik.

Hozzátette: a Tarnán szintén másodfokú a riasztás, kivétel a tarnazsadányi gátőrjárás térsége, ahol továbbra is érvényben van a harmadfok a megsérült és tönkrement csőzsilip miatt. A folyón egyébként folytatódott az ütemes apadás kedden.

Mint mondta, jelenleg csaknem 450 kilométernyi töltés mentén van készültségi fokozat az Ékövizig működési területén.

A belvíz ugyanakkor egyre nagyobb területet önt el, kedden az elöntött területek nagysága már több mint 4 ezer hektárnyi volt. Az igazgatóság hat belvízvédelmi szakszán - ahol elsőfokú a belvízvédelmi készültség - 9 szivattyútelep üzemelt, mintegy 400 ezer köbméternyi vizet szivattyúztak a Tisza és a Bodrog folyókba.

Csont Csaba megjegyezte: a karácsony óta tartó ár-, illetve belvízi védekezési időszak eddigi becsült költsége összességében meghaladja a 100 millió forintot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását