2024. április 29. - Péter

A biztosjelöltek kemény faggatását ígéri az EP-elnök

Keményen és alaposan, de tisztességesen fogják faggatni az EU-biztosjelölteket az Európai Parlament (EP) szakbizottságaiban - ígérte Jerzy Buzek EP-elnök a hétfőn kezdődő meghallgatás sorozat előtt.
2010. január 11. hétfő 13:10 - HírExtra
Az már korábban eldőlt, hogy az új testületet is a portugál José Manuel Barroso vezeti majd további öt évig, de a 26 további tagállam egy-egy biztosjelöltjéből összeálló csapatról csak idén január 26-án tervezik a parlamenti szavazást. E szavazás előtt, január 11. és 15. között, valamint 18-19-én mind a 26 jelölt három órás meghallgatáson jelenik meg a számára kijelölt tárca ügyeiben illetékes parlamenti szakbizottság(ok) előtt, majd e bizottságok véleményt alkotnak a jelöltekről.

Az unió legfőbb végrehajtó testületének számító Európai Bizottság összetételét már régen meg kellett volna újítani, hiszen a tavaly júniusban tartott EP-választások után is hivatalban maradt régi bizottság mandátuma október végén lejárt, azóta csupán ügyvezető jelleggel működik.

A magyar Andor Lászlót, akinek a foglalkoztatás- és szociálpolitikai tárcát szánja Barroso, szerda délután hallgatja meg az e témakörrel foglalkozó EP-bizottság. Brüsszeli médiakörök feltételezése szerint a bővítési biztosnak szánt cseh Stefan Füle, valamint Andor László is számíthat arra, hogy kérdéseket kap majd azzal kapcsolatban, mennyire állt közel a korábbi kommunista rendszerhez.

Az első, hétfői meghallgatási napon kiemelt figyelem övezi a brit Catherine Ashton bárónőnek, az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a meghallgatását, aki a tagállami kormányfőktől kapott ezen megbízatása mellett a Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Bizottság alelnöki posztjának is a várományosa, és ebben a minőségében neki is állnia kell a sarat a parlamenti meghallgatáson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását