2024. május 6. - Ivett, Frida

Essen Pécsnek és Isztambulnak is szurkol

Németország nem csak Essennek, hanem Pécsnek és Isztambulnak is szurkol az európai kulturális fővárosi szerepvállalás sikeréért. Erre utalt az esseni programot megnyitó beszédében Horst Köhler német államfő és Jürgen Rüttgers, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke is.
2010. január 10. vasárnap 18:30 - HírExtra
Miközben természetesen Essen városa, illetve az általa képviselt Ruhr-vidék áll a német figyelem középpontjában, a szombat délutáni megnyitón Köhler elnök is utalt arra, hogy három ország, illetve három város közös vállalkozásáról van szó. Azaz - mint arra a vasárnapi sajtó is rámutatott - Essen sikere elválaszthatatlan Pécs, illetve Isztambul sikerétől, és a szurkolás mellett a rokonszenv félreismerhetetlen.

Az ítéletidő ellenére a Ruhr-vidék szívének számító Essen városában több mint 100 ezren vettek részt az ünnepélyes megnyitón és a késő éjszakába nyúló kulturális, illetve zenei fesztiválon, amely méltó startját jelentette az egyéves maratoni programnak. Az pedig vasárnap már gőzerővel folyt a Ruhr-vidék történetét, fejlődését, illetve átalakulását bemutató, úgynevezett Ruhr-múzeum megnyitásával, ami az egyik fő attrakció.

Angela Merkel kancellár üzenetében Németország számára rendkívüli eseményről beszélt, míg Jürgen Rüttgers tartományi miniszterelnök szerint az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével Essen, illetve Németország számára egy álom vált valóra.

Az újságok pedig - amelyek a Németország által 2006-ban rendezett labdarúgó világbajnokság kapcsán nyári meséről írtak - ezúttal téli mesét emlegettek. Valamennyi nyilatkozatból, illetve állásfoglalásból az tűnt ki, hogy az európai kulturális fővárosi részvétel nem csupán a 600 ezer lakosú Essen, illetve az 5,3 milliós Ruhr-vidék, hanem egész Németország projektje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását