2024. május 8. - Mihály

Miénk a korona

1978. január 6-án sokéves "kalandozása" után, visszatért hazánkba államunk egyik legősibb szimbóluma, a Szent Korona. A Kalandozás szó nem véletlen, történetét megannyi tragédia kísérte végig.
2010. január 6. szerda 07:40 - Győry S. József
Két teória létezik a korona keletkezéséről: az egyik szerint már első királyunkat, I. (Szent) Istvánt is vele koronázták meg 1001-ben, míg a másik szerint - amely inkább elfogadottnak tűnik - a koronát két másikból illesztették össze, egy úgynevezett görög koronából, és egy latin fejdíszből a 12. században.

Mindenkinek feltűnhetett már, hogy a korona tetején lévő kereszt ferde: a kereszt elferdülését minden bizonnyal egy 17. századi sérülés okozta, amely úgy keletkezhetett, hogy a koronaékszereket tartalmazó vasláda fedelét azelőtt csukták le, hogy benne a koronát megfelelően elhelyezték volna. Alapos emberek már abban a korban is léteztek…



Nagy Károlyt is vele koronázták meg?

A legismertebb vélekedés szerint maga II. Szilveszter pápa küldte a koronát Szent István koronázására, de létezik ennél több, nagyobb volumenű elgondolás is. Csomor Lajos, ötvösművész elgondolása a legfigyelemreméltóbb, aki a saját szakmáját figyelembe véve a korona készítését kárpát-medencei, 7-8. századi avar ötvösöknek tulajdonítja.

Nézete szerint Nagy Tudum avar kagán 796-ban vitte az ajándékba szánt koronát Nagy Károly frank királynak, amivel 800-ban III. Leó pápa meg is koronázta. 1000-ben III. Ottó, német-római császár meglelte Nagy Károly sírját, és benne a koronát, melyet II. szilveszter pápának küldött. A történet folytatása már ismeretes.

Ennek egyszerűbb verziója szerint az avar kagán koronáját a kincsárban őrizték egészen addig, míg maga Ottó el nem küldte azt Istvánnak, amely gesztussal megerősítette, hogy elfogadja az avarok örökösének.

A Szent Korona hányatatott sorsa

1304 - A kalandozása az Árpád-ház kihalásával vette kezdetét, mivel II. Vencel a koronát a többi koronázási ékszerrel együtt Prágába vitte. Ő, majd egy esztendővel később a koronát szövetségesének, Bajor Ottónak adta át.

1307 – Ottó Erdélybe látogatott - az erdélyi németekkel kívánta erősíteni a kapcsolatot -, de hatalmas pechjére Kán László erdélyi vajda elfogta, és csak váltságdíj kifizetése után engedte szabadon. A korona természetesen a túszejtőnél maradt.

1385 – Durazzói Károly nápolyi király a magyar trónra tört, és sikerült megszereznie a koronát: magától értetődően királlyá koronázta magát, de királysága mondhatni pünkösdi királyság volt. Mária királyné elfogatta, és kivégeztette a trónbitorlót, akit még a pápa is kiátkozott. Van Isten.

1440 – Ez az év kalandfilmbe illett volna. II. Ulászló királlyá koronázását - átmenetileg - Kottanner Jánosné, a királyné udvarhölgye Kesselőkői Liptai Bálint és szolgája segítségével hiúsította meg, mivel Visegrádról ellopták a koronát egy vánkosba rejtve, majd azt Komáromba vitték. A korona Frigyes császár kezére került. Még ebben az évben Ulászlót magyar királlyá koronázták, igaz, csak egy alkalmi koronával.

1463 – A korona ebben az esztendőben Bécsben volt, de Mátyás király 80.000 aranyforintért visszavásárolta III. Frigyestől, amivel 1464-ben Székesfehérváron megkoronázták. Ebben az időben a korona megsérül, eredeti állapotát csak részben tudták visszaállítani.

1526-1608 – A korona ebben az időben számtalanszor gazdát cserél, hosszabb ideig 1608-ben, II. Mátyás királlyá koronázásakor kerül ismét magyar honba. Az új király parancsára kicserélik a hátsó, korábban megsérült zafírt. A korona hazánkban marad, csak egy rövid időre, 1784 és 1790 között kerül ismét Bécsbe. 1790 után a Szent Koronát Budán őrzik.

1849-1944 – A koronát a szabadságharc alatt Szemere Bertalan miniszterelnök elrejti, azaz Orsovánál elásatja, és csak 1853-ben kerül ismét elő. A korona Budára kerül ismét. 1919-ben a Tanácsköztársaság alatt beszüntették a korona őrzését, de 1920-ban visszaállították ezt a törvényileg is deklarált szokást.

1944-1978 – Szálasi Ferenc, Magyarország nemzetvezetője 1944. november 4-én felesküdött a koronára, mielőtt totális, nácibarát diktatúrát vezetett volna be. Még ebben az évben kilopatja az országból a koronát, amit a németek kezére kíván játszani: végül a korona az Amerikaiakhoz kerül, amit a Fort Knox-i támaszponton őriztek, a többi koronázási jelvénnyel egyetemben. A ládán, amelyben az amerikaiak elvitték a koronát, ez a felirat állt: sugárzásveszélyes repülő-tárgy. A Szent Korona 1978. január 6-án, harminchárom éves száműzetés után tért haza Magyarországra.

1978-2000 – A korona a Nemzeti Múzeumban volt kiállítva egészen 2000. január elsejéig, amikor is ünnepélyes keretek között a Parlament kupolacsarnokába került.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását