2024. május 10. - Ármin, Pálma

Homoszexuális kiállítás

Ars Homo Erotica néven a művészetben szereplő homoerotikus motívumokat bemutató kiállítást tervez júniusra a Varsói Nemzeti Múzeum.
2010. január 5. kedd 15:05 - HírExtra
Az intézmény ezzel akar hozzájárulni a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek megdöntéséhez Lengyelországban. Pawel Leszkowicz, a kiállítás kurátora a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a férfi aktot a homoszexuális művészet jelképének tekinti, éppúgy, ahogy a női aktot a heteroszexualitásénak. Mint hozzátette, a tárlattal a homoszexuális vágy szempontjából akarja bemutatni a művészettörténetet, egyszersmind megszabadítani az ilyen témájú művészetet az üldöztetéstől, a tabuktól és az utálattól.

Emlékeztetett arra, hogy a háború utáni kommunista Lengyelországban elterjedt a nézet, amely szerint a férfitest csúnya, a férfi nemi szervek ábrázolását pedig pornográfiaként tiltották. A kiállítók is kerülték eddig ezt a témát.

London, Madrid, Stockholm és Zürich után először tartják Közép-Kelet-Európában, Varsóban az EuroPride nevű európai meleg fesztivált júliusban. A nemzeti konzervatív politikusok már tiltakoztak mind a fesztivál, mind a kiállítás miatt, amely Lengyelország történetében a legnagyobb ilyen jellegű tárlat lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását