2024. május 3. - Tímea, Irma

A bolygóvadász űrteleszkóp

A NASA, az amerikai űrkutatási ügynökség új bolygóvadász űrteleszkópja két rejtélyes objektumot fedezett fel, amelyek túl forrók ahhoz, hogy bolygók, ám túl kicsik ahhoz, hogy csillagok legyenek.
2010. január 5. kedd 12:58 - HírExtra
A márciusban felbocsátott Kepler-űrtávcső talált rá az égitestekre, amelyek saját csillaguk körül forognak. Bill Borucki, a NASA űrteleszkóp-programjának tudományos vezetője elmondta, hogy az égitestek hőmérséklete jóval magasabb, mint a csillaguké. Ez azt jelenti, hogy vélhetően nem bolygók. Nagyobbak és forróbbak, mint a Naprendszer bolygói, beleértve a törpebolygókat is.

A rejtélyes objektumokról az AAS amerikai asztronómiai társaság washingtoni éves ülésén hétfőn közöltek részleteket a NASA kutatói.

Jelenleg két elmélet létezik arra, hogy valójában mik lehetnek a "forró kísérőtársnak" nevezett objektumok. Az egyik szerint újonnan született bolygókról van szó, amelyeknek még szélsőségesen magas a hőmérsékletük. Ebben az esetben koruk nem haladja meg a 200 millió évet. A másik elmélet alapján fehér törpék lehetnek, tehát olyan csillagok, amelyek életciklusuk végén már zsugorodnak.

A Kepler-űrteleszkóp elsődleges küldetése, hogy a Földhöz hasonló bolygókat, úgynevezett exobolygókat keressen a galaxisban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását