2024. május 11. - Ferenc

Nagyot durranhat

Nincs szilveszter pezsgő nélkül. Hogy miért van ez így arra van egy rövidebb és egy hosszabb válasz. A rövidebb: ha ünnep akkor pezsgő; a hosszabb meg lényegtelen.
2009. december 31. csütörtök 11:49 - pé
Nem véletlen, hogy a pezsgő annyira népszerű ital. Szőlőből van, tehát ízletes; buborékos, tehát könnyű. És ami a leginkább lényeges, számtalan változata van, így mindenki találhat a maga számára kedvére valót. De milyet is?

A feltaláló
A pezsgő erjesztést az angol Christopher Merret találta fel a 18. században, majd a francia Dom Perignon tökéletesítette 40 évvel később.
Pezsgő és pezsgő között hatalmas a különbség: az igazi pezsgő dupla erjesztéssel készül - a második erjesztés a palackban, néhány gramm cukor és élesztő hozzáadásával történik. Ezt a módszert nevezik hagyományos módszernek, avagy franciául „méthode traditionelle” vagy „méthode champenoise” (az utóbbi kifejezést az EU betiltotta). A francia pezgsők mindegyike ezzel a módszerrel készül, de így gyártják a legtöbb spanyol Cava, a dél-afrikai Cap Classique és némely magyar pezsgőt is.

Ellenben az amerikai pezsgőerjesztés eltér ettől. Erre most nem térünk ki, mert kevéssé valószínű, hogy magyar boltokban amerikai pezsgők tömkelege jelenjék meg szilveszterig.

A vintage drágább

A választásnál fontos tudni, hogy létezik a vintage és a non-vintage pezsgő. A legtöbb polcon található palack a non-vintage kategóriába tartozik. Ez azt jelenti, hogy az alapját több év szőlőterméséből válogatták össze. Ezzel szemben a vintage pezsgőben a szőlők minimum 85 százaléka ugyanannak az évnek a termése. A vintage pezsgő természetesen jóval drágább – főleg, ha az adott év kitűnő terméssel rendelkezett.

Manapság a pezsgőket hatalmas acéltartályokban készítik, amelyekben szén-dioxid befecskendezésével erjesztik a bort. Ezt hívják Charmat method-nak vagy Cuvee close-nak. Így készül a legtöbb német Sekt, az olasz Spumante (Prosecco, Asti), az orosz pezsgő és a francia Mousseux pezsgő is.

Crémant is működik

Hogyan hűtsük?
A pezsgős üveget hűvös pincében (7-9 fokon) tároljuk horizontális pozícióban – hűtőszekrényben nem szabad tárolni (maximum lehűteni bontás előtt). Ne fogyasszuk túl hidegen sem – pince hőmérséklet az ideális. Bontás után tegyük az üveget egy jeges vödörbe. A pezsgőt ne tartogassuk évekig a pincében – non-vintage pezsgő max két évig jó, utána megromlik. Némely vintage pezsgő (termésévtől függően) azonban 10-15 évig is elállhat.
A francia Champagne nem feltétlenül a legjobb pezsgő. A név csupán a franciaországi provincia nevét jelöli, azaz, hogy az ital innen származik. Ezért nem kell meglepődnünk, amikor máshonnan származó, de még mindig jó minőségű francia pezsgőkön azt a feliratot látjuk „Crémant”. Ízük ugyanolyan jó, viszont jóval olcsóbbak.

Sokan fogadkoznak a száraz pezsgőre mondván, az az igazi pezsgő. Nos a boroknál valóban a szárazat tartják a „valódi” bornak, ám a pezsgőknél ez tévhit. Eredetileg minden pezsgő édes volt. Az első szárazat az angol arisztokrácia számára készítettek 1876-ban a franciák. Manapság a cukortartalomtól függően három alappezsgő létezik – száraz (brut vagy sec), fél-édes (demi-sec) és édes (doux). Aztán van Extra-sec, Extra-brut és Brut natural.

A címke segít


A vásárláskor fontos tudni mi is áll a palackon. Ha egy pezsgőn francia vagy olasz szöveg és látványosnak ható címke van, még nem jelenti, hogy minőségi italt tartunk a kezünkben. Ha nincs ráírva ,hogy „méthode traditionelle”, vagy “palackban erjeszett” vagy “hagyományosan erjesztett“– az nem igazi pezsgő, csupán szénsavas fehérbor – tehát ne fizessünk érte nagy összegeket!

A sokak által ismert Dom Perignon mellett van még néhány csillagászati összegbe kerülő különlegesség, amivel báttran vagizhatunk szilveszterkor. Ilyen a Bollinger, a Moet & Chandon, a Krug vagy a Cristal.

Ha megtaláltuk a pénztárcánknak és ízlésünknek megfelelő pezsgőt, jöhet a felbontás és a fogyasztás. Ezt már mindenkire rábízzuk, hiszen stílusok és pofonok…

Egészségünkre!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását