2024. május 3. - Tímea, Irma

2009 leginnovatívabb bizgentyűje

Háromszáz ország szakértőinek döntése alapján idén a Nemzetközi Közúti Közlekedési Unió a leginnovatívabb szerkezetért járó díjával a francia Alstom villamosjármű-gyártó vállalat Citadis elnevezésű villamosát tüntette ki.
2009. december 31. csütörtök 13:21 - HírExtra

Az APS-szerkezet áramvivő sínje szigetelt és fedett, csak a motorkocsi alatti áramszedő "nyitja meg" a 750 voltos áram számára. A villamos elhaladtával pedig újra visszazárja, hogy óvja a szennyezéstől és a balesettől.

Az első, 3-5 kocsiból álló Citadis villamosokat 2003-ban Bordeaux belvárosában állították forgalomba, majd hamarosan eljutott Orleans-ba, Angers-ba, Reims-be, sőt a brazil fővárosba is. Idén már Dubaj is rendelt 11 szerelvényt.

A francia városok esetében a belső városrészek történelmi épületeinek, régi hídjainak és látképének óvása volt a cél az APS-rendszer alkalmazásával, Brazíliavárosban az, hogy elkerüljék a tágas közterületek behálózását vezetékekkel és oszlopokkal, az arab sejkségben pedig az, hogy védekezhessenek a homok ellen.

Sokakban felmerülhet a gondolat, hogy a megoldás igazán nem is új, hiszen 1879-ben már Siemens legelső kísérleti, gördülő villamos zsámolya is alulról kapott áramot, amint az első pesti villamos is 1887-ben a Nyugati-pályaudvar és a Király-utca között. De a metrók zöme sem felső vezetékről, hanem alulsó sínből nyeri az energiát.

Az ősvillamosok esetében azonban éppen az áramütés és az alsó vezeték sérülésének veszélye miatt tértek át a mai drága oszlopos-felsővezetékes-áramszedős rendszerre. Ezt figyelembe véve a XIX. századi problematikus megoldás XXI. századi korszerűsített, felújított változata valóban megérdemelte a díjat.

Az Alstom a világ második legnagyobb sínpályásjármű-gyártó cége. Ők állítják elő a francia TGV távolsági expresszeket, az új AGV motorvonatokat és a sínpályás világrekorderként 526 kilométer/óra sebességet elérő villanymozdonyt is. Magyarországra is szállítanak metrókocsikat.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2018. december 1. 19:37
"Kardos Aladár, kútfeji párttitkár udvarra néző konyhaablakán ismeretlenek 11-én este 9 és fél 10 között behajítottak egy
nyeles kézigránátot, amely azonban az ablakrámának esett és a földre pottyant. Ráadásul a rosszul célzók nem húzták ki
a biztosító szöget sem, tehát nem robbant föl a gránát. A házban akkor 11-en értekeztek, köztük Czigány János addig
és még évtizedekig olajtelepi csúcstitkár, azokban a napokban a MSzMP járási elnökhelyettese és felesége is."
Korabeli, vitatott valóságtartalmú gépelt "dokumentum" anyagából!
Egy volt lovászi forradalmár elbeszélése szerint ez hazugság, a kommunista hatalom provokációs meséje volt!
Google: "Kardos Aladár" idősebb, az 1988-as gyermekgyilkos apja volt!
...
2018. december 1. 18:56
"Kardos Aladár 2008-ban, 20 év letöltött börtön után szabadult. Állítólag a Kiskunság valamelyik városában, helységében éldegél mostanában. Egyik Penny-Market alkalmazta sofőrként, de ittas vezetésen megfogták és elbocsájtották."
"Nem igaz az állítás, miszerint Kardos Hajdú-Bihar megyében telepedett le és ott református lelkészként tevékenykedik. Nagyon buta emberszabásúak terjesztik ezt a hülyeséget és sajnos az internetet sem érik föl az ilyen alacsony szellemi szinttel megvert lények. :D "
...
2018. december 1. 15:52
Kardos Aladár 2018 november végén ismét lebukott!
Kiderült, Szombathelyen élt - álneveket használva. Csinált egy brutális rablást egy dohányboltban és így ismét a figyelem középpontjába gyúrta magát a féreg.
Egy másik volt községbelije, egy 1999 tavaszi útonállós rablást szervező és koordinátor helyi főcigány meg megosztotta a friss hírt a face oldalán. :)
Mintha ő meg egy makulátlan becsületes, volt "cigány kisebbségi önkormányzat képviselő" lett volna anno, mint rablásszervező...
(Köpés emotikon)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását