2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nő a gáz ára

Számos termék és szolgáltatás ára változik január elsejével, így nő a földgáz, és egyes szolgáltatóknál az áram ára, azonban kevesebbet kell majd fizetni az új évben a távhőért, és az ingatlanok utáni illeték is csökken.
2009. december 27. vasárnap 08:56 - HírExtra
A földgáz végfelhasználói ára átlagosan négy százalékkal emelkedik 2010. január 1-jén a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben. Januártól az áfakulcs változása miatt csökken a távhő ára, ami 650 ezer lakást érint. Mérséklődik az ingatlanok után fizetendő illeték: 4 millió forint forgalmi érték fölött 6 százalékról 4 százalékra esik, míg a 4 millió forint alatti ingatlanok után továbbra is 2 százalékot kell befizetni.

Az E.ON várhatóan átlagosan 3 százalékkal csökkenti az áram végfelhasználói árát a lakosságnak, a kisfogyasztóknak és a közintézményeknek 2010. január elsejével, míg a Démász változatlanul tartja. Az RWE-csoporthoz tartozó Elmű és Émász még nem adott be árváltoztatási kérelmet, és ha nem is kérnek, akkor náluk 2 százalékkal nő az áram ára a rendszerhasználati díjak emelkedése miatt.

A benzin és a gázolaj árába épített jövedéki adó ugyanakkor emelkedik a jövő év első hónapjától. A benzin esetében 10 százalékos, a gázolajnál pedig 7 százalékos adóemelés lesz, ami literenként 10 forint feletti drágulást eredményezhet.

A fővárosban köbméterenként egy forinttal nő a vízdíj az új évben. A januári változásokon felül várhatóan februártól drágulnak a BKV, a MÁV és a Volán tarifái, valamint az autópálya-matrica ára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását