2024. május 12. - Pongrác

Újra itt a "Fekete Kánaán"

Év vége felé legtöbbünk párás szemmel gondol az ünnepek meghitt nyugalmára. Vannak azonban, akik ilyenkor sem érzékenyülhetnek el, sőt. A VPOP-nak ilyentájt kell a legkatonásabbnak lennie, már ha nem akarja, hogy a karácsony a bánattól legyen könnyes.
2009. december 22. kedd 07:37 - Nagy András
Sipos Jenőnek, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivőjének a napokban alighanem több nyilatkoznia valója akad, mint az év egyéb periódusaiban együttvéve. Nem is csoda ez, hisz mindenki arra kíváncsi, hogy boldogulnak a hatóságok azokkal, akiknek hagyományosan az ünnepi készülődés jelenti a „fekete Kánaánt”, vagyis a hamis termékek pehelykönnyű elpasszolását.

„A Pénzügyőrség alapvetően a jövedéki termékek forgalmazását, értékesítését ellenőrzi. A hamisítványokat próbáljuk meg kiszűrni a piaci forgalomból. És a harmadik rész, év végén hagyomány, hogy a pirotechnikai eszközöket, termékeket, petárdákat, tűzijátékokat is megpróbálják illegális úton behozni az országba” – nyilatkozza Sipos Jenő.

Később az is kiderül, az év végi rutinrazziák során leggyakrabban az ultragagyi ruházati termékekkel találkoznak a pénzügyőrök. „...Hamisított pólókkal, ingekkel, szabadidő ruhákkal, emellett találunk műszaki berendezéseket, konyhafelszereléseket, sőt, azt kell, hogy mondjam, hamisított gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel, élelmiszerekkel is találkozik a Vám- és Pénzügyőrség” – vezet be a szóvivő a pocsék áruk karácsonyi fórumába.

Alkohol, cigaretta: mehet a levesbe


Gyakran felmerülő kérdés, mi lesz az ellenőrzések során lefoglalt szép számú bóvlival. Sipos Jenő amondó, ruházati termékek esetében van lehetőség arra, hogy a megtévesztő márkajelzés eltávolítása után esetleg a Karitatív Tanácson keresztül eljusson a rászorulókhoz, ám az igen gyakran a VPOP horgára akadó élvezeti cikkekről ez már nem mondható el.

„A törvény pontosan meghatározza, hogy mik azok a tárgyak, eszközök, termékek, amik átadhatók karitatív célra. Kizárja a jövedéki termékek átadását, tehát a cigarettát, alkoholt meg kell semmisítenünk” – mondja.

„Amennyiben eredeti termékről van szó, tehát nem hamisítvány, de mondjuk lefoglaltuk eljárás során bűncselekmény vagy szabálysértés vonatkozásában, akkor egyrészt szóba jöhet a karitatív felajánlás, másrészt az árverés útján történő értékesítés” – teszi hozzá.

Az év végéig most már napi szinten folytatott razziák során sajnos nem csak kétes eredetű ukrán „Priluki” cigarettára és balkáni Napoleon konyakra, hanem egyéb, ezeknél veszélyesebb árukra is számítanak a VPOP-nál.

Gépfegyver a fa alá?

„Egyre gyakoribb, hogy a piacellenőrzések során a hamisított pólók, nadrágok, szabadidő ruhák, kozmetikumok mellett közbiztonságra veszélyes eszközöket is lefoglal a Vám-és Pénzügyőrség. Az utóbbi időben jelentős statisztikai emelkedés volt ebben a vonatkozásban is (…), sokkolók és viperák is előkerültek a konténerek aljáról. Előfordult az is, hogy kézifegyvert, lőfegyvert találtunk a piacon, nem beszélve mondjuk a különböző okmányokról, iratokról, amit megpróbáltak hamisítani” – tájékoztat Sipos Jenő.

Bár a fegyver jellegű áruk illegális forgalmazása különösen veszélyes, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az év vége felé menetrendszerűen fellendülő bóvliipar a nemzetgazdaságnak is érzékeny veszteséget jelent.

„Éves szinten több milliárd forint a lefoglalási érték, és ez természetesen a költségvetésnek is komoly károkat okoz. Egyrészt az adó és vámbevétel szempontjából, másrészt pedig a munkahelyteremtés szempontjából, hiszen ezek a hamisítványok nagyon sok munkahelyet is tönkretettek az elmúlt időszakban” – világít rá egy eddig talán kevésbé ismert szempontra Sipos Jenő.

Aligha árt tehát végiggondolni, érdemes-e egészségünket, biztonságunkat, ne adj isten munkahelyünket kockáztatni azért, hogy cseppet olcsóbban (na jó, néha jóval olcsóbban) jussunk hozzá az ünnepi hozzávalókhoz, avagy akármi máshoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását