2024. május 8. - Mihály

A "szabad város" huszadik évfordulója

A kommunista diktatúra alóli felszabadítása alkalmából szabad várossá nyilvánításának a 20. évfordulóját ünnepelték vasárnap Temesváron, ahol véget ért az az egyhetes rendezvénysorozat, amely a romániai rendszerváltozás kezdetének legfőbb mozzanatait idézte fel.
2009. december 21. hétfő 07:20 - HírExtra
A Jerzy Buzeknek, az Európai Parlament elnökének a védnöksége alatt lezajlott rendezvénysorozat keretében Tőkés László európai parlamenti képviselő több romániai és nemzetközi kitüntetést kapott.

Tőkés 1989 decemberében nem vetette alá magát egy jogerős bírósági végzésnek, amely az egykori temesvári lelkipásztornak és családjának a Temesvárról való áthelyezését rendelte el. Tőkés segítségére siettek a hívei, majd a "Bánság fővárosának" más nemzetiségű és vallású hívei is gyülekezni kezdtek a temesvári lelkipásztor háza előtt. A tömeg a szabadságot követelte és Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor elleni jelszavakat skandált. A hatóságok vérbe fojtották a temesvári felkelésként híressé vált megmozdulást, amely a romániai forradalomnak a kezdetét jelentette.

Toró T. Tibor, a temesvári emlékhét főszervezője a hét végén tartott sajtótájékoztatón elmondta: a legláthatóbb jelei a 20. évfordulónak a Tőkés László által kapott díjak sorozata. Felidézte, hogy Tőkés idén megkapta a Truman-Reagan Szabadságérmet. A forradalmi emlékév következő elismerése a magyarországi Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által novemberben átadott Bocskai-díj volt. A romániai forradalom kezdetének számító napon, december 15-én adták át Tőkésnek a Traian Băsescu román államfő által adományozott Románia Csillaga Érdemrendet, majd az Európai Néppárt Robert Schuman-díjjal is kitüntette. Tőkés átvehette a XXI. Századi Intézet idén alapított Petőfi-díjat is.

Az EP-képviselő számára a legmagasabb román állami kitüntetés, a Románia Csillaga Érdemrend jelentette a legnagyobb meglepetést. Tőkés szerint ez a mindenkori román kormányok radikális attitűdváltását jelzi, hiszen az elmúlt húsz évben háttérbe szorították, legutóbb már el sem ismerték a temesvári gyülekezet és személyesen az ő, illetve a temesvári lakosság szerepét a forradalom kirobbantásában - mondta Tőkés. Az idei emlékév legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a 20. évfordulón "újrakezdődött a rendszerváltás", ismét életre kelt Temesvár szelleme. - Elmondható, hogy románok és magyarok ismét a barikád ugyanazon oldalán állnak - mondta az EP-képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását