2024. május 9. - Gergely

Orbán még mindig veri Mesterházyt

Mesterházy Attila egyelőre nem tud komoly támogatottságot összeszedni � legalábbis a Nézőpont Intézet felmérése szerint. Mire lehet elég áprilisban a decemberi hét százalék?
2009. december 17. csütörtök 07:51 - Pénzes Dávid
A közvélemény-kutatások rendkívül fontosak a pártok és a közvélemény számára is. Sőt, a politológusok is szeretnek megdönthetetlen kinyilatkoztatásokat tenni a számok alapján. Ezek azonban félreérthetőek lehetnek.

Az, hogy a Nézőpont Intézet szerint a megkérdezettek hét százaléka választaná miniszterelnöknek Mestreházy Atillát, míg Orbán Viktort 36 százalék, érdekes adat. De az adathoz kénytelenek vagyunk azt is hozzáfűzni, hogy kik azok, akik a kutatást készítették.

A Nézőpont Intézet a Heti Válasz című hetilap számára készítette a felmérést. Mind az Intézet, mind az újság inkább a jobboldali körökhöz köthető, így a számokat ennek tükrében kell értékelni. Nem lepődnénk meg, ha az egyértelműen balra tekintő Progresszív Intézet mondjuk a 168 óra felkérésére 10:34-es arányt mért volna.

Nem jött a siker

Gyurcsány visszatérésének megítélése
Az intézet szerint októberben a megkérdezettek 9, decemberben pedig 12 százaléka mondta, hogy a választásokig vissza kellene térnie Gyurcsány Ferencnek a "politika élvonalába". Ugyanakkor a választók 75 százaléka a listaállítás után is ellenzi Gyurcsány szerepvállalását. Ebben a kérdésben az MSZP-tábor teljesen megosztott: 48 százalék örül, 46 százalék viszont nem örül annak, hogy a volt miniszterelnök-pártelnök visszatért.
Ettől függetlenül sokatmondó, amit a százalékok sugallnak. Mesterházy Attila nem tudta jelentősen növelni népszerűségét, mint kormányfő-jelölt, pedig a baloldali párt vezetői éppen azért állították a frakcióvezetőt az élre, hogy komoly százalékokkal megdobja a pártot. Ám a megújulást vagy a fiatalítást, amit Mesterházyval célként jelölt ki az MSZP úgy tűnik még nem igazán sikerült elhitetni az emberekkel.

Persze meg kell jegyezzük, hogy az egy hónappal ezelőtt mérthez képest Mesterházy két százalékkal növelte elfogadottságát, Orbán pedig két százalékkal eset vissza. Ez természetesen a hibahatáron belül van, és a nagyságrendeket nem változtatja meg. Hogy Orbánt még mindig ötször annyian látnák szívesebben miniszterelnöknek, mint Mesterházyt azért érdekes, mert a pártjaik támogatottsága közt nincs ekkora különbség

Ugyanezen felmérés szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz 39 százalékot, az MSZP 10 százalékot ért el. Az aktív szavazók között a Fidesz minden második válaszadó támogatását bírja, míg az MSZP csak 12 százalékot ért el. A Jobbik támogatottsága az összes megkérdezett körében 6 százalék, az aktív szavazók között 7 százalék.

Ez azért nagyon fontos, mert a szocialista párt inkább lehet képes egyes emberekkel kampányolni, azaz új arcokkal meggyőzni a választókat saját megújulásukról, mint a Fidesz. Az ellenzéki párt vezére ősidőktől fogva Orbán, ő nem jelent valódi újat; ismerjük már minden gesztusát, minden szófordulatát, minden öltönyét. A szocik eddigi teljesítményüket – amivel a választók jelentős része elégedetlen – pártként követték el, így egy-egy új arc valóban hozhat plusz százalékot. Mesterházy ugyan nem teljesen új arc, de a célnak megfelelhetett volna. A felmérés után azonban nagyon úgy tűnik, ez nem jött annyira be.

A valódi sikerember

Gondoljunk csak Bokros Lajosra, aki a semmiből felbukkanva az addig egy százalékon vegetáló MDF-et csont nélkül jutatta be az Európai Parlamentbe. Erre a teljesítményre Mesterházy egyelőre nem képes. Ez nem jelenti azt, hogy a hét százalék ne nőhetne 10 fölé áprilisig, de az már most kijelenthető, hogy jelölése nem volt bombasztikus siker.

Orbán megverhetetlennek látszik – legalábbis Mesterházyval. Ha a szocialisták mellé tudnának állítani még néhány fiatalt, akkor talán tisztességes szintre lenne redukálható a vereség. Kovács László, Lendvai Ildikó, pláne Gyurcsány Ferenc aligha ezek az arcok.

Bokros Lajosról pedig meg kell jegyezzük, hogy a múlt hónapi 16 százalékot most is tartja. Azaz most már teljesen világos, hogy az akkor meglepetésként ható jelentős támogatottság nem a véletlen műve volt. Az MDF vele biztosan parlamenti tényező, sőt akár komoly, meglepetést is okozhat. Annak pedig talán éppen a szocialisták nem fognak annyira örülni.

Bárhogy is, a jövő a számokból nem olvasható ki, de remek jelzés arra nézve, hogy a Szocialista Pártnak nagyon fel kell kötnie a gatyáját, ha nem akar egy csúfos bukásba beleszaladni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását