2024. május 14. - Bonifác

Még karácsony előtt fizessék ki a kórházaknak a plusz hatmilliárdot!

Azt kéri a Fidesz a kormánytól, még karácsony előtt fizesse ki az egészségügyi intézményeknek azt a plusz hatmilliárd forintot, amely ahhoz kell, hogy az ünnepek alatt is működőképes maradjon a magyar egészségügy.
2009. december 15. kedd 13:15 - HírExtra
Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: keddi ülésükön a finanszírozás kérdéséről tárgyalnak majd az egészségügyi szervezetek vezetői is. A Magyar Nemzeti keddi számában azt írta, az egészségügyi szervezetek vezetői arról egyeztetnek, hogyan reagáljanak a kormány azon döntésére, amellyel szerintük visszaveszi a nekik juttatott pluszforrás egy jelentős részét. A Népszava szerint akár újabb figyelemfelhívó akciókra, tiltakozásra is készek a kórházvezetők.
Pesti Imre arra szólította fel a kormányzatot, hogy ne üzleti alkut kössön a kórházakkal, hanem oldja meg az intézmények finanszírozási problémáit.

Felidézte: a kórházak képviselői 25 milliárd forintot kértek, a kormány 10,5 milliárdot ígért ebben az évben, amelyből 4,5 milliárdot odaadott novemberben, decemberben pedig hatmilliárd forint átutalását ígérte.

A megállapodás azt nem tartalmazta, hogy mindeközben a kórházaktól újabb forrásokat vonnak el - tette hozzá a fideszes képviselő, aki szerint ezen elvonások közé tartozik, hogy az elmúlt egy-két hónapban olyan mértékben csökkent a finanszírozás, hogy annak csak töredékét juttatták vissza a 4,5 milliárd forinttal. Emellett pedig - folytatta - nagyon sok intézményt arra köteleztek, hogy influenzaosztályokat hozzanak létre, amelyek szerinte szintén nagy veszteséget jelentenek a kórházak számára.

Pesti Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy a kórházaknak jelentős szállítói tartozásaik vannak.

Az, hogy a kórházak nem kapják meg a decemberre ígért hatmilliárd forintot, azzal jár, hogy nem tudják kifizetni a számláikat, a beszállítóknak járó pénzeket, és nőnek a tartozások - mondta, hangsúlyozva, hogy így az intézmények a betegellátás csökkentésére kényszerülnek.

"Karácsony előtt az egészségügy válságban van" - jelentette ki Pesti Imre, aki megjegyezte, hogy a kórházaknak a 2010-re biztosított összeg még a 750 milliárd forintot sem teszi ki, holott 2008-ban még 781 milliárdból gazdálkodtak az intézmények. A forráskivonás, a kórházak ellehetetlenülése tehát tovább tart - összegezte álláspontját a Fidesz szakpolitikusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását