2024. május 26. - Fülöp, Evelin

A "tudósításanimációk" az újságillusztrációk utódai

A "tudósításanimációk" a klasszikus újságillusztrációk utódai - jegyezte meg a The Wall Street Journal szemleírója azzal kapcsolatban, hogy a házasságtörő Tiger Woods ügyében egy hongkongi médiacég animációs videót készített arról, milyen családi perpatvar előzhette meg az amerikai golfsztár autóbalesetét.
2009. december 15. kedd 10:07 - HírExtra
A világ legjobban kereső sportolóját több nővel is hírbe hozták azután, hogy november 27-én, mindmáig tisztázatlan körülmények között kisebb autóbalesetet szenvedett floridai háza közelében, Cadillac Escalade luxus terepjárójával letért az útról és egy tűzcsapnak, majd egy fának ütközött. A tudósítások szerint a balesetet vélhetően heves házastársi vita előzte meg, amely valószínűleg azután pattant ki, hogy egy bulvárlap megszellőztette a golfozó házasságon kívüli kapcsolatait. A kínai nyelvű videón látható, amint Woods dühös felesége golfütővel a kezében üldözi az autóba ülő sportolót, betörve a terepjáró hátsó ablakát.

A balesetről készült fotókon látható az összetört fekete kocsi, ám azt, hogy előtte mi történt, csak találgatni lehet. A Next Media hongkongi vállalat videoanimációval "pótolta ki" a képanyag hiányát, így a nézők a valós személyekre emlékeztető animált figurákkal készült képsoron követhetik nyomon, mi történhetett.

A The Wall Street Journal szerint a világ meg fog bocsátani Tiger Woodsnak, de félrelépéseinek tartós öröksége lesz az új újságírói műfaj, az animált tudósítás megjelenése. A jövőben ilyen animált videók fogják szolgáltatni a képanyagot, ha egy hírhez nem lesz tényleges videofelvétel.

Jimmy Lai, a Next Media alapítója a lapnak elmondta: arra gondolt, ha az újságok a hírekhez szöveges és képes hátteret tudnak fűzni, miért ne lehetne a tévétudósítások hátterét animált videóval megoldani? Ötletét megvalósítás követte: 160 tajvani szoftverfejlesztőt és mérnököt fogadott fel, akik két év alatt alkották meg a technikát. A dolog úgy működik, hogy az újságírók elmesélik a számítógépes mérnököknek és színészeknek, mi húzódhat meg egy hír hátterében, miképpen értelmezik a történteket, majd a technikusok elkészítik a videoanimációt. A cég néhány hete kezdte el az animált tudósítások gyártását.

Lai elmondta: akár 90 perc alatt "leforgat" egy animált hírblokkot, s naponta 20 ilyet tud készíteni. Kifejtette, az animációk egyelőre elég nyersek, de a technika fejlesztésével nagyobb valósághűségre törekszenek. Hozzátette ugyanakkor: az animált blokkokat mindig élesen el kell különíteni a valódi videóktól, hogy a nézők tisztában legyenek, a valóságnak csak egy lehetséges forgatókönyvét látják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását