2024. május 10. - Ármin, Pálma

A britek többsége nem használja tévéje HD-funkcióját

A nagy-britanniai tévénézők túlnyomó többsége nem használja ki készüléke HD, azaz a nagyfelbontású képmegjelenítési funkcióját.
2009. december 12. szombat 07:29 - HírExtra
A brit háztartások 56 százalékában van már HD-televízió, az ilyen készülékkel rendelkezők 91 százaléka azonban továbbra is csak DVD-lemezeket, vagy hagyományos tévéadást néznek - olvasható a BBC hírportálján.

Nagy-Britanniában a Sky, a Virgin vagy a Freesat kínálatában van HD-adás, de a 2002-óta működő földfelszíni digitális sugárzás keretében fogható ingyenes csatornák is nagyfelbontásúra váltanak.

Teljes HD, azaz a maximális 1920x1080 képpontos felbontással készült műsorok HD-DVD, vagy Blu-ray-lejátszókkal is nézhetők. A játékkonzolok közül a Sony Playstation 3 rendelkezik Blu-ray-lejátszóval, a híresztelések szerint a Microsoft legújabb XBox 360-as, illetve a Nintendo Wii konzoljában is megtalálható lesz a Blu-ray-lejátszó.
A felmérésben részvevő kétezer felnőtt 81 százaléka ismerte be, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt a tulajdonában lévő csúcstechnológiás eszközök teljesítményének kiaknázására.

Ez azt jelenti, hogy a HD-tévé és a HD-adás vételének lehetősége ellenére az adatkábelek például nem a megfelelő módon vannak csatlakoztatva. A legtöbb esetben például elég lenne a nagyfelbontású jelek továbbítását lehetővé tévő HDMI-kábelek alkalmazása. A HD-adások vételére alkalmas beltéri egységeket általában a szolgáltatók biztosítják. Ezek beüzemelése költségekkel jár, de az esetek többségében nem gazdasági okokra vezethető vissza a gyengébb képminőség.

A megkérdezettek 27 százaléka ismerte be, hogy el sem olvassa a használati utasítást, 29 százalék már az elején feladja azzal, hogy túl bonyolult a modern technológia.

A műszaki érdeklődésűeket kivéve sokan nem is veszik észre, hogy a készüléken található HD jelöléssel még nem feltétlenül lesz a műsor is HD minőségű - magyarázta Stuart Milnes, a Pocket Lint műszaki szakportál szerkesztője.

"Amikor a nézők valódi HD-adást látnak, csak akkor veszik észre, hogy a normál adásnak milyen gyenge a minősége, az emberek jelentős részének azonban nincs lehetősége az összehasonlításra" - tette hozzá Milnes.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását