2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az Országgyűlés hétfőn döntsön az ÁSZ-elnökről

Az MSZP azt javasolja, hogy az Országgyűlés hétfőn döntsön az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének és alelnökeinek megválasztásáról.
2009. december 9. szerda 17:18 - HírExtra
Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az MTI-vel közölte: a pénteki jelölőbizottsági ülésen azt fogja javasolni, hogy elnöknek Kovács Árpádot válasszák újra, míg a két alelnököt az ÁSZ vezetői, Csapodi Pál főtitkár, Becker Pál főigazgató és Lóránt Zoltán főigazgató közül válasszák ki.

Elmondta, hogy a nap folyamán ülésezett az MSZP-frakció elnöksége, ahol jelen volt Kovács Árpád, akinek ÁSZ-elnöki mandátuma szerdán jár le. Hozzátette: a kormánnyal és a pártvezetéssel azért javasolják a hétfői parlamenti döntést, mert szerintük méltatlan és elfogadhatatlan helyzet alakult ki az Állami Számvevőszék vezetésével kapcsolatban.
Az MTI azon kérdésre, hogy ha a Fidesz csak a Kovács Árpád újraválasztásához járul hozzá, az MSZP akkor is támogatja-e Kovács Árpádot, a politikus azt mondta: bíznak abban, hogy a Fidesz-frakció elfogadja ezt a javaslatot.

Megjegyezte: semmilyen okot nem lát arra, hogy ne fogadja el az ellenzéki párt ezt az előterjesztést, mert többször kifejtették, hogy az ÁSZ jól működik, és szakmai kifogás egyetlen vezetővel kapcsolatban sem merült fel, az alelnököknek javasoltakkal kapcsolatban sem.

A posztját 1997. december 9-től, 12 éve betöltő Kovács Árpád mandátuma szerdán jár le, és a parlamenti pártok idáig nem tudtak megegyezni a szervezet vezetőit érintő személyi kérdésekről.

A jelölőbizottság novemberben három zárt ülést is tartott. A tanácskozások után nyilatkozó politikusok szavaiból az derült ki, hogy Kovács Árpád újraválasztását akár valamennyien el tudták volna fogadni, azonban az alelnökök kérdését nem tudták lezárni.
Az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság tagjai Kovács Tibor mellett Tállai András (Fidesz), Boldvai László (MSZP), Farkas Imre (MSZP), Kékesi Tibor (MSZP), Dancsó József (Fidesz), valamint Rubovszky György (KDNP) és Lakos Imre (SZDSZ). A jelöltállításhoz legalább 6 képviselő támogatására van szükség a 8 tagú bizottságban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását