2024. április 30. - Katalin, Kitti

Egy több mint százéves diavetítő a sztár

Egy közel 120 éves diavetítő, melynek segítségével kézzel festett színes üveglapok elevenítik fel az indiai mitológiai ismert történeteit, tömegeket vonz a Goában jelenleg zajló Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon.
2009. december 3. csütörtök 10:14 - HírExtra
A fémből és fából készült, zöld színű projektoron Krisna hindu istenség életéből is vetítenek részleteket. Az egyiken például megnyílik a Jamuna folyó, amint Vászudéva, Krisna apja átkel rajta. Egy másikon egerek szaladgálnak ki és be egy horkoló démon száján.
A vetítőgép egy Patvardan nevű család öröksége, mely a 19. század vége felé csodálatos készülékének köszönhetően igen népszerű volt Indiában. Vetítéseiken élő zene és narrátor kísérte a pergő képeket, melyeket gyorsan helyeztek a gépbe egymás után, a mozgás érzetét keltve.

A mozgókép beköszöntével azonban elapadt az érdeklődés az előadás iránt, s az egykor népszerű családi társulat rövidesen már csak a szomszéd gyerekeket szórakoztatta a történetekkel. A vetítőt és az üveglapokat végül Szunil Patvardan, a mozipionír dédunokája az Indiai Nemzeti Filmarchívumnak adományozta 1983-ban.

"Otthon már csak a közvetlen barátainknak vetítettünk, így viszont megismerheti az előadásokat az egész világ" - nyilatkozta a most 48 éves Szunil Patvardan a Reutersnek, amikor a goai vetítésre érkezett
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását