2024. május 3. - Tímea, Irma

A technika harcos celebjei

Egy műszaki áruház versenyt rendezett, melyben három celeb, Leó, Völgyi Zsuzsi, és Farkasházy Tivadar mérte össze egymással a technikai tudását. De vajon ki lett a győztes?
2009. december 2. szerda 12:39 - Győry S. József
Napjainkban elengedhetetlen a minimális műszaki ismeret. Ilyen a számítógép használata is, mely munkánk, szórakozásunk, informálódásunk elengedhetetlen kelléke. De ezzel nem merült ki az amúgy is hosszú sor: DVD lejátszók, mikrohullámú sütők, elektromos borotvák köszönnek ránk nap mint nap, mi pedig jó ismerősként köszönünk vissza. A 21. században ezek az eszközök már majdnem annyira természetesek, mint a levegővétel, persze ha elromlanak, akkor nem feltétlenül kell szerelőt hívni hozzájuk, mi is megszerelhetjük. De csakis abban az esetben, ha értünk hozzá.

Az Euronics áruház is hasonlóan vélekedhet a dologról, hiszen három hírességnek, Völgyi Zsuzsinak, Farkasházy Tivadarnak, és Leónak kellett számot adnia műszaki tudásáról, egy vicces kvíz keretében, melynek a műszaki áruházlánc egyik üzlete adott otthont.

Beleznay Endre, az esemény házigazdája nem győzött hálálkodni azért, hogy neki nem kellett ringbe szállnia, mert fogalma sincs, mi az a LED TV, az USB csatlakozó, és társai. Az egymással versenyző sztároknak azonban nem kegyelmezett: ellentmondást nem tűrve behajtotta rajtuk a helyes vagy olykor helytelen válaszokat.

A versenyzőknek hétköznapinak tűnő, mégis fejtörést okozó műszaki-informatikai kérdésekre kellett válaszolniuk, valamint bekötött szemmel is teljesíteni kellett egy-egy gyakorlati feladatot. Teddy próbatétele három konyhai gép felismerése, Zsuzsié az LCD TV-n az USB bemenet megtalálása volt, Leónak pedig – szintén „vakon” – egy TV-t és DVD-t kellett összekötnie.

De vajon ki nyert? Leó biztos volt győzelmében, hiszen fiatal férfiként ő tud a legtöbbet a műszaki dolgokról, vagyis neki illene. Völgyi Zsuzsi is bízott magában, hiszen lelkesen érdeklődik a technikai újdonságok iránt. Teddy ezzel szemben az esélytelenek nyugalmával szemlélte a felhalmozott kütyüket.

„Énekesnőként konyítanom kell egy kicsit a hangosításhoz és a stúdiómunkák technikai hátteréhez, ráadásul érdekelnek is ezek a dolgok. Éppen ezért azt gondoltam, hogy könnyebben veszem az akadályokat. Ám sajnos még úgy sem értem el jó eredményt, hogy segítőm, az áruház munkatársa tulajdonképpen egy két lábon járó műszaki lexikon, és utólag alaposan elmagyarázott mindent, amire nem tudtam válaszolni. Persze egyáltalán nem bánkódom, hiszen nagyon jól éreztem magam, rengeteget nevettünk, és ez a lényeg” – mondta vidáman Völgyi Zsuzsi.

„Azt reméltem, hogy jobban fogok teljesíteni, de kiderült számomra: ha egyes kütyükről volt is valamilyen fogalmam, nem tudtam pontosan, hogy mire kell használni. Ez arra ösztönöz, hogy jobban tisztában legyek ezekkel a dolgokkal. Engem is meglepett, hogy a csapattársam, az Euronics munkatársa – a saját válaszaim megadása után – roppant profin világosított fel minden kérdéssel kapcsolatban. Ezért megbeszéltem vele: egy-két különórára visszamegyek hozzá, hogy többet tudjak a híradástechnikai, számítástechnikai újdonságokról. Amikor ezt Zsuzsinak elmondtam, azonnal rávágta: ő is csatlakozik. Ugyanis mindketten azon a véleményen vagyunk, hogy rengeteg „szakkifejezést” hallunk nap, mint nap, és sokszor nem is értjük vagy nem pontosan tudjuk, hogy pl. mi az LCD és a plazma TV közötti különbség” – magyarázta Leó.

Farkasházy Tivadar egyáltalán nem vette komolyan a feladatokat, olyannyira, hogy minden válaszhoz egy-egy vicces történetet is hozzátett.

„Hétköznapi felhasználóként odafigyelek azokra a szerkezetekre, amelyekkel gyakran van dolgom; ilyen például a televízió, DVD lejátszó, valamelyest a számítógép, és néhány konyhai gép. Ezek használati utasításait is el szoktam olvasni, így tájékozódom, hiszen például az irodalom és a történelem ismeretén túl ezek az információk is hozzá tartoznak a modern, művelt ember kultúrájához. Amikor pedig már magam sem tudom, mi micsoda egy készüléken, akkor a fiaimat kérdezem meg. Talán emiatt sikerült ilyen jól a verseny számomra, de azért tudom, hogy a poénjaim is sokat segítettek, hiszen a közönség mindig nevetett, amikor megszólaltam, és nem azért, mert olyan rosszul oldottam meg a feladatokat” – viccelődött Farkasházy Tivadar.

Ezek után kérdés még hogy ki győzött? A Győztes a rangidős Farkasházy Tivadar lett! Gratulálunk neki. Jutalma az elismerés és a tudat: ő képes boldogulni a kütyük világában. Pedig már nem tizennyolc esztendős.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását