2024. május 7. - Gizella

Tombol a Facebook-láz

A Facebook Magyarországi terjedése megállíthatatlannak látszik, aminek az oka lehet az IWIW megváltozása is. De lesz e majd a félmillióból egymillió, és merre haladnak a hazai közösségi oldalak?
2009. november 24. kedd 08:03 - Pásztor Balázs
Alapok, bajok, gondok

A magyar Facebook-felhasználok átlépték a jelképes félmilliós határt, ami bár nem nagy szám a világszerte 300 milliós felhasználószámhoz képest, de egy bizonyos trend beindulását jelzi. Ahogy az is, hogy a Panda Security nemrég hamis, magyar Facebook oldalt talált, amely megtévesztésig hasonlított az igazira, és felhasználók jelszavaira vadászott. Ezt a trükköt általában bankok, és hasonlóan fontos oldalak esetében szokás használni, de most úgy tűnik a Facebookos jelszóknak is lett piaci értékük.

De miért ekkora az érdeklődés, amikor a Facebooknak megannyi hiánya és hátránya van? A minap vert nagyobb port, hogy egy kanadai nő a Facebookos képe miatt bukott le, amin vidáman nyaralt, miközben épp depresszió okán vett ki szabadságot. Bár ez utóbbi minden közösségi portálra jellemző lehet, de a Facebooknak vannak más, sajátos hátrányai is. Egyrészt hogy nem teljesen magyar: bár az önkéntes fordítói gárda - amely lelkes felhasználókból verődött össze - gőzerővel dolgozik, de még mindig több ezer kifejezés lefordítatlan.



Aztán ott az üzenőfal, amely enyhén szólva sem tartalmaz sok lényeges információt, az esetek 99 százalékban. Ugyanis szinte bármit csinálunk, a Facebook megkérdezi, hogy kirakjuk-e az üzenő falra - amivel sokan élnek is. Így arról kapunk hírt, ha egy ismerősünk egy másiknak küldött egy szívet, felrakott egy képet, vagy szintet lépett a több száz bugyuta játékok egyikében, amit a Facebook tartalmaz - de a lényegi információk közt szinte elsiklunk.

Szintén baj, hogy akit nem ismersz, arról alig tudhatsz meg bármit is, ahogy az is, hogy az alkalmazások, és egyes opciók igen sűrűn cserélődnek - amely kaotikusság könnyen megzavarhatja a kissé konzervatívabb felhasználókat. Hasonló gondot okoznak a felesleges, nehezen magyarázható funkciók tömkelege is: ami kevesebb, az néha több.

Adatok, növekedés, verseny

Facebook = szabadság?
Már nem csak Kínában, hanem Vietnámban is blokkolják a Facebook elérhetőségét. 2009. november 4. óta problémás, sőt, a legtöbb szolgáltatónál már lehetetlen a Facebook elérése Vietnamban. Az ország internetezői egyelőre tanácstalanok, mivel a hatóságok hivatalosan tagadják, hogy nem csupán futó problémáról, hanem a kínaihoz hasonló politikai cenzúráról lenne szó. Ugyanakkor az internetes szolgáltatók reakciói arra engednek következtetni, hogy nem csupán "megborult" a rendszer, hanem egyszerűen blokkolták az oldalt.

A Facebook-nak egyébként több mint 1 millió tagja van a kommunista rezsim irányította ázsiai országban, s ez a szám különösen azóta ugrott meg, amióta a közösségi oldal bevezette vietnami verzióját. A Wikipedia szerint először november 4-én volt egy - szolgáltatónként néhány órástól néhány naposig terjedő hosszúságú - tiltás, majd november 10-én jött a második, november 16-án pedig a harmadik hasonló eset. Mivel ezek az elérhetetlenségi időszakok ismétlődtek, és az utolsó óta gyakorlatilag országszerte elérhetetlen a közösségi oldal, azt sejtik a netezők, hogy mindez a főpróbája volt egy hamarosan hivatalossá váló cenzúra rendelkezésnek. (mediainfo)
Természetesen számos pozitív funkciója is van a Facebooknak: ilyen a fokozott interaktivitás, a nemzetköz jelenlét, és szabadidő - vagy épp az unalom - korlátlan elnyelésének a lehetősége. Akik ezek ellenére nem szeretik a Facebook-ot, azok általában maradtak az IWIW-nél - Csakhogy az IWIW is nemrég egy forradalmi változáson ment keresztül, aminek hatására az üzenőfala Facebook-szerűen összeforrt, s emiatt sokan pároltak el tőle. Sőt, mivel immáron a különböző reklámokat a barátok barátaihoz is el lehet juttatni, így a reklámszakma figyelmét is felkeltette.

Ha a számokat nézzük, akkor hazánkban az IWIW havi látogatottsága kettő és félmillió felett van, míg a Facebook alig lépte túl a félmilliót (a regisztrált magyar felhasználók tekintetében hasonló az arány). Azonban míg az IWIW kis visszaesést mutatott, addig a Facebook folyamatos, és erőteljes növekedést. Világátlagban a Facebook a piac 5,43 százalékát birtokolja, amivel piacvezető (a többiek részesedése az egy százalékot sem éri el).

Beszédes viszont az az adat is, hogy egy átlagos felhasználó több mint négy óra negyven percet tölt havonta az IWIW nézegetésével, míg a Facebooknál ez az arány mindössze másfél óra. Ezt erősíti meg Koltai Péter, a Magyar Telekom üzletág-igazgatójának mondata: „Jelenleg az IWIW-en a napi felhasználószám (unique visitor) 1,2-1,3 millió között mozog, ami a trendeket tekintve enyhe növekedést mutat annak ellenére, hogy az IWIW egy számára már szaturált piacon működik.” Jelen pillanatban nem látunk olyan sikeres magyar fejlesztésű szolgáltatást Magyarországon, amely önállóan sikeressé vált volna a nyugati példákat követve (Digg, Friendfeed, Twitter, Netvibes, Google Reader), sőt még az eredeti szolgáltatások sem keltettek fel komolyabb érdeklődést a hazai felhasználók körében - teszi hozzá.

Ráadásul a hazai reklámpiac is kezd érdeklődni a Facebook fele: legutóbb a magyar HBO vette bele kampányába.

Kitekintés


Ha kissé távolabbról szemléljük, akkor mindenhol a Facebook erősödését látni: a héber és arab nyelvű Facebook márciusi bevezetése óta több mint 11 millióval nőtt a felhasználók száma a régióból, ráadásul hónapról hónapra többen csatlakoznak. Ráadásul úgy néz ki, hogy a Facebook bekebelezi a MySpace-t, amivel ismét egy szép kis szeletet hasít ki a tortából - és érdeklődik a Twitter után is.

A jeleket látva nem az a kérdés, hogy hazánkból eléri-e a Facebook-felhasználók száma az egymilliót, hanem az hogy mikor. Elvégre ahogy az EU nyitja meg a határokat, úgy lesz minél több külföldi ismerősünk - és velük a legkönnyebben a Facebookon tarthatjuk a kapcsolatot. Úgy is mondhatni, hogy a Facebook remekült ért ahhoz, miként kell meglovagolni a globalizációt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását