2024. május 25. - Orbán

Az emberi méltóság emléknapja

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke azt kezdeményezi, hogy az országgyűlés nyilvánítsa az emberi méltóság nemzeti emléknapjává november 19-ét.
2009. november 22. vasárnap 12:51 - HírExtra
Lomnici Zoltán az MTI-nek vasárnap felidézte: november 17-én tette közzé felhívását, és 48 óra alatt már a történelmi egyházak, valamint a parlamenti pártok is elkötelezték magukat az emberi méltóság védelme és a történelmi sérelmek kölcsönös tisztelete mellett.

Megjegyezte: mivel nagyon sok magánszemély is jelezte, hogy fontosnak tartja a felhívásban foglaltakat, ezért megteremtik a lehetőségét annak, hogy magánszemélyek is csatlakozhassanak hozzá.

Mint mondta, úgy tűnik, nemzeti egység bontakozhat ki a kérdésben, ezért kezdeményezi, hogy az utolsó parlamenti párt csatlakozásának napját, november 19-én az Országgyűlés nyilvánítsa az emberi méltóság emléknapjává. Megjegyezte: ha valamelyik párt számára nem elfogadható november 19-e, akkor azt javasolja, hogy november 17-ét, a felhívás közzétételének napját nyilvánítsák emléknappá.

Az emberi méltóság magyar emléknapján arra emlékezhetünk, hogy mindenkinek egyforma az emberi méltósága, függetlenül attól, hogy magyarnak, zsidónak vagy romának született, vagy hogy milyen a vallása - magyarázta. Megjegyezte: az emléknapon a magyarság mártírjaira is közösen lehetne emlékezni, akik a holokauszt, málenkij robot, az 1956-os megtorlás vagy a recski emberi jogi jogsértések miatt lettek a magyar nép mártírjai.

Az LB volt elnöke arról is beszélt, hogy az ENSZ emberi jogi napja az emberi jogok széles körét érinti és nemzetközi, ezzel szemben viszont az általa kezdeményezett emléknap "speciálisan magyar" emléknap lehetne. Lomnici Zoltán jelezte: kezdeményezésével megkeresi Katona Bélát, az Országgyűlés elnökét, az emléknapról ugyanis az Országgyűlés dönt.

Lomnici Zoltán kedden tette közzé azt a dokumentumot, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a társadalomban összefogásra van szükség a kirekesztő, az emberi méltóságot sértő szövegek megjelenésével szemben. Ide tartozik például minden rasszista kijelentés, amely sérti a zsidó, a roma emberek méltóságát vagy a keresztények hitbeli meggyőződését - közölte.
A nyilatkozatban többek között az áll: "a felhíváshoz csatlakozó személyek az általuk képviselt szervezetek nevében is elkötelezik magukat az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme mellett, és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt".

Az állásfoglalást kedden aláírta a négy történelmi egyház képviselője, és még aznap Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke közölte: a Fidesz elnöksége felhatalmazta őt a nyilatkozat aláírására. Még szintén kedden csatlakozott a dokumentumhoz az MSZP, Lendvai Ildikó pártelnök tudatta, hogy az MSZP magára nézve kötelezőnek tekinti az emberi méltóság tiszteletét, elítéli bármely társadalmi csoport megbélyegzését és kirekesztését, a velük szembeni gyűlöletkeltést, és ezt elvárja másoktól is.

Szerdán csatlakozott a dokumentumhoz a Kereszténydemokrata Néppárt, Lukács Tamás, a párt országgyűlési képviselője azt közölte az MTI-vel, hogy pártja az alapítása óta eltelt több mint hat évtizedben mindig kiállt az emberi méltóság védelme érdekében. A Magyar Demokrata Fórum nevében Herényi Károly elnökhelyettes közölte, hogy egyetértenek a kezdeményezéssel, és - mint írta - fontosnak tartják, hogy "létrejöjjön egy olyan összefogás, amely megakadályozhatja, hogy kisebb és nagyobb közösségekben kirekesztő, rasszista kijelentések hangozzanak el, vagy ilyen tettekre bárki is buzdíthasson".

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és Retkes Attila, a pát elnöke csütörtökön tudatta, hogy támogatják a felhívást. Retkes Attila Lomnici Zoltánnak írt levelében többek között rögzítette: a felhívásban olvasható célok megegyeznek a jelenlegi SZDSZ alapelveivel. Elutasítjuk a rasszizmust, a kirekesztést - írta a pártelnök, és hozzátette: emellett leszögezik, tisztelni kell a magyarságot és a vallást is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását