2024. május 27. - Hella

Feudális viszonyok vannak az egészségügyben

A Fidesz szerint a kormányzat visszahozta a feudális viszonyokat az egészségügyben.
2009. november 12. csütörtök 15:21 - HírExtra
Pesti Imre, az ellenzéki párt képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a feudalizmusban szokásos lakhelyelhagyási tilalom lép életbe azzal, hogy kilenc évre egy kórházhoz kötik a fiatal orvosokat.

A fiatalok Magyarországon szeretnének dolgozni, ám például e miatt a rendelet miatt egyre több végzős orvos hagyja majd el az országot. Így az itt kiképzett orvosok Nyugat-Európában fognak dolgozni, a magyar betegek pedig ellátás nélkül maradnak - mondta a fideszes szakpolitikus.

Kérdésre közölte: körülbelül bruttó 60 milliárd forintba kerülne a rezidensek bérének emelése, de figyelembe véve, hogy a fiatalok költeni fognak, áfát fizetnek majd, tehát egyfajta gazdaságélénkítő hatása lenne a fizetésemelésnek, akkor látható:

Magyarország számára ez mindössze néhány milliárd forintba kerülne. "Ennyit megér, hogy a drága pénzen kiképzett magyar orvosok itthon maradjanak" - jegyezte meg.
A Magyar Rezidens Szövetség mint a magyarországi szakorvosjelöltek és fiatal orvosok érdekvédelmi szervezete csütörtök délután A fiatal orvosok üzenete a társadalomnak című performansszal fordul a nyilvánossághoz, hogy felhívja a figyelmet a fiatal orvosok körülményeire.

Pesti Imre tájékoztatóján úgy vélekedett, a kormány káros és romboló egészségpolitikájának eredményeképpen az egészségügy valamennyi ágazata és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló és beszállító szféra is válságba került. "Az egészségügy csődje a magyar gazdaság csődjéhez vezet" - jelentette ki.

Szerinte a kormányzat és az egészségügyi vezetés körül morális válság is kialakult. Példaként említette, hogy most, a kórházakkal megkötött, a finanszírozásról szóló szerződés végrehajtásánál kiderült: a kórházaktól olyan mértékben vontak el forrást, hogy a megkapott 4,5 milliárd forintot az elkövetkező két hónapban visszavonják tőlük.
Az új finanszírozási rendszert a kórházak nem tudják túlélni - hangsúlyozta az ellenzéki képviselő.

A Magyar Kórházszövetség elnökének levelére utalva Pesti Imre azt mondta, a jelenlegi finanszírozás mellett az egészségügy bármelyik nap összeomolhat. A Népszava csütörtöki számban Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke közölte: levélben kérte az egészségügyi minisztert, hogy a decemberre ígért 6 milliárd forintot a hónap elején és ne a közepén utalják az intézményeknek. Javaslatát azzal indokolta, hogy az alulfinanszírozás miatt a kórházak komoly problémák elé néznek már novemberben is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását