2024. április 29. - Péter

Nem üzemeltet többék kórházat

Rövid időn belül teljesen felszámolja szerződéses kórház-üzemeltetői tevékenységét a Hospinvest Kft.-ből kivált Medisyst Kft., így nem működtetik tovább a mezőtúri, a tapolcai, a körmendi és a kőszegi egészségügyi intézményt - közölte Mezőtúr polgármestere szerdán az MTI-vel.
2009. november 11. szerda 20:18 - HírExtra
Draskovics Dénes hozzátette, hogy a döntésről a mezőtúri képviselő-testület hétfői rendkívüli ülésén, zárt ajtók mögött tájékoztatták az önkormányzatot a cég vezetői.
A polgármester az MTI kérdésére elmondta: a mezőtúri létesítmény működtetésével 2006-ban megbízott konzorcium képviselői azzal indokolták lépésüket, hogy az elmúlt három évben olyan mértékű pénzkivonás történt a magyar egészségügyből, hogy a helyzet mára kezelhetetlenné vált számukra.

Utaltak arra is: "ismerve a jövőre várhatóan kormányra kerülő pártok egészségüggyel kapcsolatos terveit, a következő években sem várható, hogy kedvezőbbre fordulnának e tevékenység üzleti kilátásai".

Draskovits Dénes hangsúlyozta, hogy - bár a testületet váratlanul érte a hír - a döntéshez fűzött magyarázatokkal együtt egyhangúlag elfogadták a társaság döntését.

Határoztak arról is, hogy a cég által javasolt hárommillió forintos áron a helyhatóság megvásárolja a konzorciumtól a kórházat jelenleg is működtető gazdasági társaságot. A cég új ügyvezetője, egyben a kórház főigazgatója Csellár Zsuzsanna eddigi orvosigazgató, fideszes városi képviselő lett.

"Mindvégig korrekt viszony volt a cég és az önkormányzat között. Elégedettek voltunk az eddigi munkájukkal. Így most újabb gondot vagyunk kénytelenek a nyakunkba venni, de a kórháznak működnie kell és működni is fog" - hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette, hogy 2006 óta ugyan 139-ről 91-re csökkent az ágyszám, de térségi feladatokat ellátó, az elmúlt években másfél milliárd forintból megújult intézményről van szó, melynek hiányában egy száz kilométer átmérőjű körben "fekete lyuk tátongana" az Alföldnek ezen a részén a fekvőbeteg-ellátásban.

Ami a folytatást illeti, a november 9-i átvétel után december első napjáig a pénzügyi elszámolás is megtörténik a felek között. Draskovits Dénes közlése szerint a komplexum jó pénzügyi helyzetben van, hiszen az országos tapasztalatokkal ellentétben tartozásai nem érik el az egyhavi finanszírozási összeg mértékét.

A Hospinvest Kft.-ből 2006 tavaszán kivált Medisyst Kft. pedig időközben racionalizálta a Városi Kórház és Rendelőintézet működését és beruházásokat is végrehajtott az épületegyüttes falai között - tette hozzá.

Tapolca vezetése hivatalosan nem értesült még az ottani kórházat működtető Medisyst Kft. vezetésének azon szándékáról, hogy felszámolja ezt a tevékenységét - közölte Császár László polgármester szerda este az MTI-vel.

Hozzátette: tény azonban, hogy a kft. igazgatója telefonon már jelezte, kórházügyben a napokban szeretné megkeresni őt. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat természetesen rendkívüli ülésen tárgyalja majd meg az ügyet, amennyiben valóban a kórház üzemeltetésének a beszüntetéséről ad tájékoztatást a cég vezetője.

Körmenden csütörtökön tárgyal az önkormányzat képviselő-testülete a Medisyst Kft.-vel kötött szerződésről, illetve a kórház finanszírozásának helyzetéről - közölte az MTI-vel Bebes István, (Fidesz), Körmend polgármestere.

Mint mondta, stratégiai döntést kell hoznunk, mert a kormányzat nagy mértékben alulfinanszírozta a kórházakat és ez súlyos helyzetet idézett elő. Hozzátette: a város várhatóan átveszi majd a feladatokat és tovább működteti a kórházat. Arról, hogy ez milyen határidővel és milyen formában történik, csak a testületi ülés után tud nyilatkozni.
Németh Attila, a körmendi kórház igazgatója hasonló indokkal hárította el az MTI érdeklődését, jelezve: keresik a megoldást, de a finanszírozás hiánya lehetetlen helyzetbe hozta az üzemeltető céget. Közlése szerint a kőszegi rendelőintézet esetében egészen más a helyzet, hiszen annak működtetését már a nyár végétől a szombathelyi Markusovszky Kórház látja el. Az intézmény átadására egyébként szintén a finanszírozás elégtelensége miatt került sor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását