2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nagygyűlés Arafat emlékére

Több ezer ember gyűlt össze szerdán Rámalláhban arra a nagygyűlésre, amelyen az öt évvel ezelőtt elhunyt, történelmi jelentőségű palesztin vezetőre, Jasszer Arafatra emlékeznek.
2009. november 11. szerda 14:02 - HírExtra
A nagygyűlésen Arafat utódja, a Palesztin Hatóságot (PH) jelenleg vezető Mahmúd Abbász mond beszédet. A PH eközben súlyos politikai válságot él át, ugyanis Abbász környezetéből kedd óta rebesgetik, hogy már most bejelentheti lemondását.

Abbász múlt csütörtökön megerősítette, hogy nem pályázik újabb mandátumra a jövő januári palesztin elnökválasztáson. Nem tágít szándékától annak ellenére, hogy palesztinok ezrei vasárnap tüntetésen követelték maradását, és erre kérték izraeli vezetők is.

Sok elemző szerint ez csak taktikai húzás, amellyel Abbász rá akarja venni az Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Izraelre a ciszjordániai telepépítések teljes leállítása érdekében. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló vasárnap ismét azt bizonygatta, hogy nem taktikai lépésről van szó.

Abbász az Izraellel kötendő békeszerződés tárgyalásos kidolgozására építette politikai karrierjét. Múlt heti beszédében csalódottságát hangoztatta amiatt, hogy az Egyesült Államok úgymond Izrael oldalán áll a tárgyalások felújításáról szóló vitában.

"Eljött az igazság pillanata, és őszintének kell lennünk a palesztin néppel, meg kell mondanunk neki, hogy 18 hónapi tárgyalások után sem sikerült eljutnunk a kétállami megoldáshoz" - mondta szerdán a francia hírügynökségnek nyilatkozva Erekát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását