2024. május 5. - Györgyi

Réz András közszemlére tett testrészei

Réz András az Orr után újra regényt írt. A címe: Köldök. Emberek, párok, családok története, amely tényleg a köldök körül forog. Hiszen a köldök magába foglalja a születést, a kapcsolatot, de a test középpontját is.
2009. november 10. kedd 12:52 - HírExtra
És benne van az érintés, az érzékiség élménye is - a hiperszaglás képessége után most ez Réz központi témája. A Köldök igazi kérdése az, hogy mi tart össze embereket: a szerelem, a szeretet, a megszokás, a szex, az érdek, a magánytól való félelem? Hogy képesek vagyunk-e megérinteni egymást. A regény misztikus szála pedig egyenesen arra keresi a választ, mi tartja össze a világot. Mi történik, ha felborul a káosz és a rend arány. Amikor már nem erkölcsök és értékek, hanem jogszabályok szabják meg cselekedeteink útját.

A regény 1985-ben kezdődik, és 2035-ben ér véget. Nem nehéz kiszámítani, hogy most éppen ennek a fél évszázadnak a kellős közepén vagyunk. A regény első fele olyasmiről mesél, ami lehetett volna, a második fele pedig arról, ami akár még meg is történhet. Volt jobb, lesz rosszabb – ahogy a regény egyik szereplőjének kedvenc szavajárása mondja. És találgatjuk, mi lesz velünk, a világgal. Réz András is ezt teszi. Az általa elképzelt – megjósolt? – jövő nem túl barátságos: olyan, mint a jelenünk. De legalábbis ebből fejlődik ki. Már az alatt a néhány hét alatt, amióta Réz elkészült a regénnyel, beteljesedett néhány jövőre vonatkozó víziója. De bárhogy forduljon is a világ, a Köldök hősei nem adják fel. Amíg képesek vagyunk megérinteni egymást, van remény.

Amúgy igazi történetmesélő regény. Nem köldöknézés.

A könyv 2009 novemberében jelenik meg az Ulpius-ház Kiadó gondozásában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását