2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Piálás, pirulával: egyre népszerűbb kombó

Mind kevesebb fiatal füvezik Magyarországon, ám tévedett, aki azt hitte, a kétezres évek elején hódító dzsangamániánál rosszabb már nem jöhet. Egyre népszerűbb a gyógyszer-alkohol kombó a középiskolások körében.
2009. november 8. vasárnap 15:59 - Nagy András
Az EMCDDA-jelentésről
A jelentés az Európai Unió 27 tagállamára, valamint Horvátországra, Törökországra és Norvégiára vonatkozóan tekinti át a droghasználat elterjedtségére, a szerhasználati mintákra, a kínálatra és hozzáférhetőségre vonatkozó nemzeti adatokat. A jelentés foglalkozik a társadalmi, egészségügyi válaszokkal, a jogszabályi, politikai környezettel, valamint az újonnan megjelenő kábítószerek kérdésével. A jelentés a 2007-es adatokat elemzi az egyes országok jelentései alapján.
Habár ma még viszonylag kevés magyar tizenéves vallhatja magát politoxikomán (vagyis több szer együttes használatán alapuló) drogfogyasztónak, a 8-10. évfolyamokon tanuló hazai diákok nagyjából 12,5 százaléka fogyasztott már életében alkoholt és gyógyszert egy időben.

Mindez az európai kábítószer-fogyasztással kapcsolatos legfrissebb tényeket tartalmazó EMCDDA-jelentésből derül ki. Az unió lisszaboni székhelyű kábítószerközpontja által a héten kibocsátott összefoglaló megállapítja: Európában továbbra dívik a droghasználat, igaz, a klasszikus értelemben vett narkót tekintve relatíve nyugodtabb időket élünk.

A kokó és a herka, vagyis a kokain és heroin például változatlanul piacvezető az öreg kontinensen, bár mifelénk egyik sem játszik főszerepet. Ugyanakkor a hippimánia általános hanyatlásával egy időben a kannabisz-származékok iránt is megcsappant a kereslet. Nemcsak itthon, Euróban is. A jelentés európai összefüggésben is kiemeli a politoxikomán szerhasználat aggasztó terjedését, valamint az alkoholfogyasztás változatlanul erős jelenlétét.

Minden ötödik felnőtt pippantott már

Az egyes kábítószerek elterjedtségét tekintve a következőket lehet tudni. Az európai felnőtt népesség 22 százaléka, mintegy 74 millió ember legalább egyszer kipróbálta már a kannabiszt, arról ugyanakkor nem szól a fáma, hogy a „kergekender” milyen formában jutott leggyakrabban  a 15-64 éves korosztály szervezetébe.

Kokainnal már jóval kevesebben élnek: mindössze 13 millió európai (3,9 %) mondhatja magáról, hogy életében legalább egyszer a kokófogyasztásból sportot űző hollywoodi hírességek nyomdokaiba lépett.

Az ópiáthasználók hada pesszimista becsléssel is „csak” másfél millióra tehető, közülük sem mindenki a drogok legaljasabbikának, a heroinnak a rabja. Extasy-t, amfetamint az érett európaiak közül tíz, illetve tizenkét millióan kaptak már be.

Az európai szintű tendenciákhoz képest Magyarország helyzete összességében hasonló. A fiatalok körében például hazánkban is csökkent a fű kipróbálási aránya az elmúl időszakban, az extasy és az amfetamin használat tekintetében sem lógunk ki az európai átlagból. Aggodalomra egyedül a már említett kombinált drogfogyasztás ad okot.

Évi száz billió euró kábítószerre

Tömlöcbe vele! – de csak ha terítette a cuccot
A jelentés a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények európai ítélkezési gyakorlatát is vizsgálja. A kínálati oldalon bűncselekményt elkövetőkkel szemben sokkal inkább jellemző a kiszabott börtönbüntetések alkalmazása, míg a keresleti jellegű elkövetéseknél az egyéb szankciók pl. bírság, figyelmeztetés, felfüggesztett börtönbüntetés jellemzőek Európa szerte.
Egy, az Európai Bizottság ösztönzésére készített értékelő vizsgálat szerint – a néhány országban megfigyelhető javuló tendenciák ellenére – az elmúlt tíz évben sem sikerült érdemben csökkenteni a drogfogyasztást az EU-ban. A kutatás adatai szerint az illegális drogpiac még mindig 100 billió eurós nagyságrendűre saccolható.

Az EU drogstratégiája 2012-ig között határozza meg a teendőket, az ENSZ pedig éppen az idén fogadott el egy új, tíz éves akciótervet, melyben a kereslet és kínálatcsökkentő beavatkozások mellett nagyobb hangsúlyt kap az emberi jogok kérdése, illetve a kezelő-ellátó kapacitások növelése. Itthon a 2000-ben elfogadott első hazai drogstratégia célkitűzései járnak le idén. A Bajnai-kormány októberben benyújtotta az ország új drogstratégiáját.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását