2024. május 24. - Eszter, Eliza

Felvidéki muzsika

Felvidéki és vajdasági muzsikusok is fellépnek november 7-én Budapesten a Hagyományok Háza színháztermében; a Kárpát-medencei magyarok zenéje elnevezésű gálakoncert célja, hogy bemutassa: a népzenének, a világzenének is ott a helye a hangversenytermekben és a színházakban.
2009. október 31. szombat 10:02 - HírExtra
A gálaműsort délelőtt Kárpát-medencei kulturális konferencia előzi meg, amelyre azokat a határon túli partnereit hívta meg a programot szervező Periferic Records, akikkel a korábbi évek CD adományozása és a koncertek során kapcsolatba kerültek - mondta el Böszörményi Gergely, a kiadó vezetője az MTI-nek. A Felvidékről, Kárpátaljáról, a Vajdaságból, a burgenlandi Felsőőrről (Oberwart) várnak színházigazgatókat, könyvtárvezetőket, zenészeket, néprajzosokat a rendezvényre.

A Periferic Records 2001-ben hívta életre a korábban Határon túli magyarok zenéje címen ismert eseményeket.

"Számunkra szolgálat és misszió elérni, hogy a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában éljenek, ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, bővítése elengedhetetlen feltétel" - véli Böszörményi Gergely.

A határon túli koncerteken nemcsak élő zene szólt az elmúlt években, CD-ket is adományoztak a határon túl élő magyaroknak.

A 2009-ben Beregszászon és Magyarkanizsán már rendeztek programokat. A november 7-iki budapesti gálaesten a Hagyományok Háza munkatársa, Agócs Gergely Bástya felvidéki citerazenekarral lép színpadra. Barátaival muzsikál a vajdasági Bakos Árpád, ő Böszörmény Gergely szerint olyan "szenzációs figura", aki a basszusgitáron is virtuóz módon játszik, a citeráján pedig akár Richard Strauss zenéjét is képes megszólaltatni, személye maga a világzene. Játszik még Pál István Szalonna és a banda, részt vesz a programban a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű című műsorának részleteivel, szólót énekel: Enyedi Ágnes, Herczku Ágnes és Hetényi Milán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását