2024. május 25. - Orbán

Bush: Meg kell nyerni az afganisztáni háborút

George Bush volt amerikai elnök szerint meg kell nyerni az afganisztáni tálibok ellen vívott háborút, hogy elkerüljék a "brutális zsarnokság" visszatérését a hatalomba az ázsiai országban.
2009. október 31. szombat 12:37 - HírExtra
Az indiai látogatáson tartózkodó Bush erről szombaton, egy újdelhi értekezleten beszélt. Hangsúlyozta, hogy a vallási fanatikus muzulmán tálibokra Afganisztán stabilitása, a térség és a világ békéje érdekében vereséget kell mérni. A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorista támadásokat követően Bush amerikai csapatokat vezényelt Afganisztánba az al-Kaidának menedéket nyújtó tálib rendszer ellen, amely ennek hatására összeomlott.

Bush azóta többször járt Afganisztánban, legutóbb tavaly decemberben, amikor támogatásáról biztosította Hamid Karzai államfőt, s arra figyelmeztetett, hogy a tálibok elleni küzdelem még sokáig elhúzódik.

"Amennyiben a tálibok, az al-Kaida (nemzetközi terrorista hálózat) és szélsőséges szövetségeseik Afganisztánban visszatérnek a hatalomba, úgy menedékre lelnek, az afgán népnek - és különösen a nőknek - pedig a brutális zsarnokság visszatérésének veszélyével kell szembenézniük" - hangoztatta a volt elnök.

Obama jelenleg az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok megerősítését fontolgatja, mert a tálib ellenállás az utóbbi két évben tetőfokára hágott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását