2024. május 3. - Tímea, Irma

Megérkezett Assam

A tűzoltóság darujával emelték be új otthonába, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe Assamot, a Belgiumból érkezett kilencéves elefántbikát szerdán.
2009. október 28. szerda 19:40 - HírExtra
A kedd délután óta megtett 1500 kilométer láthatóan nem viselte meg a közel háromezer kilogrammos ázsiai elefántot: az állatkert elé érkező kamionban nyugodt volt, örömmel fogadta ormányával a gondozóitól kapott almákat. A tűzoltóság segítségével daruval emelték be konténerével együtt Assamot: az imbolygó mozgás a levegőben hirtelen megrémítette az állatot, ezért csak második próbálkozásra, belga gondozója nyugtató szavainak hatására lehetett őt együttműködésre bírni. Ezt követően bevontatták szálláshelyére, az elefántházba, ahol néhány napig még csak a gondozói és az általa megszokott emberek látogathatják.

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője - aki maga is elkísérte hosszú útján az elefántot - elmondta: az induláskor, az ieperi állatkertben Assam nem volt annyira együttműködő, mint az érkezéskor. Az ingerült állat nem volt hajlandó belépni a számára idegen konténerbe, elszakította a rákötött láncokat, így végül nyugtatólövedéket kellett bevetniük. Az utazás során azonban viszonylag hamar megnyugodott.

A Fővárosi Állatkert elefántgondozói egy héttel az érkezés előtt utaztak ki Belgiumba, hogy megismerkedjenek az állattal és a tartásához szükséges technikával. Az Európai Közösség törvényei ugyanis szigorúan szabályozzák az elefántokkal való érintkezést: a fiatal Assamot is már az úgynevezett protected contact módszerrel nevelték. Eszerint csak vezényszavakkal és úgynevezett targetekkel (botokkal) szabad az elefántokkal, különösen az elefántbikákkal érintkezésbe lépni - mondta el az MTI-nek Pintér Károly, az állatkert gondozója, aki több mint harminc éve foglalkozik elefántokkal. A targetekkel megérintik az állat fejét, vagy azt a testrészét, amelyet mozgásra szeretnének bírni. Tilos az állathoz kézzel hozzáérni, és "benyúlni az életterébe". Fontos emellett a vezényszavak helyes kiejtése, az elefántok ugyanis elsősorban a dallamra figyelnek fel. Pintér hozzátette: Assam harmincöt angol vezényszót ismer, amelyeket a budapesti állatgondozók is elsajátítottak az egy hét alatt.

Hogy fokozatosan szoktassák hozzá az ifjú, még nem ivarérett elefántbikát új otthonához, belga gondozói egy hétig lesznek vele a fővárosi állatkertben.

Egyelőre kérdéses, hogy mennyi idő alatt szokja meg az új környezetet az elefánt. Pintér szerint ez napok, de akár hónapok kérdése is lehet. Mindesetre nagyon reméli, hogy Assam hamar itthon érzi majd magát, hiszen a Fővárosi Állatkert elsődleges célja, hogy a kissé idős két elefánthölgy mellé érkezett fiatal bikával, majd a várhatóan 2010 első felében érkező új nősténnyel megalapozzanak egy új budapesti elefánttenyészetet. Hanga Zoltán elmondta: az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) dönt arról, melyik állatkertbe érkezhet új állat, 2010-ban pedig a magyarországi intézmény lesz az egyetlen, amely új nőstény elefánttal gazdagodhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását