2024. május 3. - Tímea, Irma

Mellékhatások nélküli oltóanyagot minden politikusnak!

Hatalmas botrány kerekedett Berlinben, miután kiderült, a kormány és a vezető közszolgák más oltóanyagot kapnak, mint az „átlagos” németek. A ˝fapados utasokat˝ influenza, a többieket demokrácia ellen oltották be.
2009. október 22. csütörtök 14:29 - Tatai Gábor
Hatalmas botrány robbant ki a hét elején Németországban, miután a Bild napilap értesülései szerint „szakértők azzal vádolják a kormányt”, hogy „másodosztályú készítményekkel” kívánják ellátni a tömegeket, míg a kormány tagjai egy sokak szerint biztonságosabb és hatékonyabb oltást kapnak sertésinfluenza ellen. A hír éppen egy időben rázta meg az országot az 50 millió ˝tömegszérum˝ hétfői megérkezésével - példátlan felháborodást keltve a közvéleményben, és heves fejrázást produkálva a német minisztériumokban.

Gyógyszer a plebsznek?

Oltás demokrácia ellen
A méretes botrány adta magas labdát természetesen az ellenzék sem hagyhatta lecsapatlanul: A német Zöld Párt egészségügyi szakértője, Biggi Bender szerint a két különbözőféle és minőségű vakcina „nagy kockázatot jelent a népre, és kicsit a kormányra. „Ennek a másodosztályú gyógyszernek nem szabadna léteznie egy demokráciában”. A vezető orvosok szintén tűrhetetlennek tartják az eljárást, a Bonni Egyetem higiéniás és közegészségügyi professzora Martin Exner-t így idézi a Spiegel: „A tény, hogy a politikusok és a minisztériumok magas beosztású közszolgái mással lesznek beoltva, mint a nép, önmagába véve is rettentő jelnek számít. A politikusoknak azt kellene használniuk, amit másoknak is ajánlanak” – ld. Baxtert kap és Pandemix-et prédikál. A két oltóanyag közötti különbségek még nem tisztázottak – védekezett diszkréten a német belügyminisztérium.
Egy masszív H1N1 kitöréssel számolva nem a német kormány az egyetlen, amelyik komoly készleteket vásárolt fel a GlaxoSmithKline óriás gyógyszervállalat Pandemrix nevű oltóanyagából, legutóbb az Egyesült-Királyság rendelt meg egy 60 milliós tételt az utóbbi hetek megbetegedéses eseteinek sűrűsödésével. Az Amerikai Egyesült Államokban regisztrált halálesetek 251 millió ampulla beszerzéséhez vezettek, mely üzletből a GlaxoSmithKline mellett, egyéb gyártók is tetemes részt hasítanak. A téli influenzaszezon közeledésétől tartva a Pandemrix-et a németeken kívül, egyéb európai országok is nagy mennyiségben vásárolják – írja a Spiegel német hetilap az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) információira hivatkozva.

A német közegészségügy frissen kirobbant ˝kétszintes˝ botrányának az előzménye, hogy múlt hétvégén a Spiegel cikket közölt, mely szerint Angela Merkel és miniszterei nem a Pandemrix-ből fognak kapni, hanem a német hadsereget is ellátó Baxter cég készítményéből. A GlaxoSmithKline vakcinájával kapcsolatos kritika szerint a szérum egy olyan adalékot tartalmaz, melyben az egész vírustörzs megtalálható inaktív formában a H1N1 töredékei helyett, és így a páciensnél olyan mellékhatásokat produkálhat, mint láz vagy fejfájás. A Bild értesülései szerint a Baxter hatóanyagával kapcsolatban még nem léteznek ilyen jellegű visszajelzések.

A piacot is biztosítani kell…

A Pandemix támogatói szerint a vakcina adaléka biztonságos, és az egyszerűbb összetételnek köszönhetően gyorsabban, és nagyobb mennyiségben lehet előállítani, mint a Baxter oltóanyagát. A Spiegel írása külön kitér arra is, hogy a GlaxoSmithKline több vizsgálaton esett át, mint az, amelyikhez állítólag csak a kiváltságosak juthatnak hozzá. Ez persze elsőre megnyugtatónak hangzik, ám mivel a Pandemix nemzetközi szinten is az egyik legjobban fogyó vakcina, kérdés, hogy nem csupán arról van szó, hogy a GlaxoSmithKline kizárólag a statisztikával bűvészkedik: Nyilvánvaló, hogy a svájci bicskát több cserkész tesztelte, mint ahány szaudi herceg a cordobai tőrt.

Az egészben a legfelháborítóbb, hogy a Spiegel által megkeresett névtelen kormányszóvivő szerint nem csak a minisztériumok és a fontosabb hivatalok dolgozói kaptak a ˝csodaszerből˝, hanem a Paul Ehrlich Intézmény alkalmazottai is, akiknek Pandemix-hez hasonló vakcinák jóváhagyása a feladata. A kancelláriai szóvivő már hétfőn azzal védekezett a vérszemet kapott nyilvánosság előtt, hogy Merkel ugyan azzal a gyógykészítménnyel lesz beoltva, mint amelyik az „átlagos németek” számára is elérhető. Ugyan ebből a forrásból tudja a Spiegel azt is, hogy a Baxter vakcinát még négy hónappal ezelőtt rendelték meg egy lassan egy éves múltra visszatekintő üzlet értelmében, így tehát „az egész ügynek semmi köze nincs a GlaxoSmithKline készítményével kapcsolatos aggodalmakhoz”.
Forrás: HírExtra / Der Spiegel
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását