2024. május 12. - Pongrác

Megalakult a Cserhát Natúrpark

Huszonkét település közigazgatási területén megalakult a Cserhát Natúrpark - az erről szóló okleveleket Szabó Imre környezetvédelmi miniszter adta át az érintett önkormányzatok vezetőinek.
2009. október 22. csütörtök 14:30 - HírExtra
A hollókői Dr. Román András Látogatóházban a házigazda település polgármestere, Szabó Csaba köszöntötte a jelenlévőket. "Csoda nem történik holnap reggelre, de jó csapat jött össze, most már csak dolgozni kell" - fogalmazott. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter arról szólt, hogy a 22 érintett önkormányzat, az állami és a civil szektor is egy ügy mellé állt, példaértékű összefogást mutatva.

"Ausztriában láthattuk korábban, hogy milyen egy natúrpark. Őrzik a hagyományokat, a kulturális értékeket, piacot találnak a helyi termékeknek, mindehhez pedig gyönyörű táj párosul" - mondta.

"A natúrpark szó egyelőre védjegy, de reméljük, hogy ennek köszönhetően egyre többen látogatnak el ide. Ebben nem kis része lehet a palóc viseletnek és gasztronómiának is" - tette hozzá.

Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: "kis Ausztriát lehetne létrehozni ezen a tájon". Nagy Andor országgyűlési képviselő, parlamenti környezetvédelmi bizottság elnöke a fenntartható turisztikai fejlesztés fontosságát emelte ki. "Trianon óta megállt az idő ezen a tájon, de most éppen ezt a hátrányt fordíthatjuk előnyre, hiszen nincs nagyipar, bányászat, a természeti értékek megmaradtak" - mondta.

Pekár István, a Cserhát Natúrpark Közhasznú Alapítvány elnöke a gyakorlati munkáról szólt, első helyen említve, hogy kig kell táblázni a natúrpark földrajzi határait. "Remélhető, hogy fél éven belül megalakul a Nógrád-Novohrad Geopark is, amely Magyarországon az első lesz. A natúrpark a tizedik a sorban, de a mások tapasztalatait felhasználva előre léphetünk".

A beszédeket az oklevelek átadása követte - 22 település önkormányzati vezetői vehették át azt Szabó Imrétől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását