2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Szalmonella: a teknősök is terjeszthetik a kórt

Elkészült a teknősöktől kiindult eddigi legnagyobb szalmonellafertőzésről beszámoló kutatási jelentés; a kitörésben 107 ember betegedett meg az Egyesült Államokban.
2009. október 19. hétfő 10:47 - HírExtra
A 2007-2008-as fertőzéshullámban 34 államban főként gyerekek betegedtek meg szalmonellától; minden harmadik pácienst kórházban kellett ápolni. A gyerekek között voltak, akik a kerti úszómedencében együtt fürödtek az állatokkal, mert a szülők nem tudták, hogy a teknősök szalmonellát hordozhatnak.

Annak ellenére, hogy 1975 óta tiltott a tengeri teknősöket háziállatként árulni, illegális kereskedelme máig fennmaradt az országban; az amerikai állatorvosok társaságának becslése szerint 2006-ban kétmillió körül lehetett a számuk.

Julie Harris, a szövetségi járványügyi hatóság (CDC) munkatársa, a vizsgálat vezetője elmondta, hogy sok teknős fertőzött szalmonellával anélkül, hogy annak bármilyen jele lenne. Székletükből a páncéljukra és testükre jutnak a baktériumok, így kerülhetnek át arra, aki kézbe veszi, gondozza a hüllőket.

A tanulmány során felkeresték azokat az állatkereskedéseket is - akár bolti, piaci, utcai vagy online árusokról volt szó -, ahonnan a fertőzött állatok származtak, a vizsgálat még tart.

A hatósági vizsgálódás 2007. szeptemberében indult meg, amikor két lány véres hasmenéssel, hányással, hasi görcsökkel és magas lázzal megbetegedett, miután a kerti medencében a család kedvenc teknőseivel együtt úszkált. A későbbi szalmonellás eseteknél is kiderült, hogy a fertőzött gyerekek közvetlen érintkezésbe kerültek a páncélos hüllőkkel: egyesek csak puszilgatták őket, mások a szájukba is vették - idézte fel Harris.

Közvetett fertőzések is előfordultak, miután az iskolában teknőssel játszottak a gyerekek, kezükön hazavitték a baktériumokat, melyek megfertőzték a családot is. Szerencsére senki nem halt meg a fertőzések miatt - tette hozzá Harris.

A több mint harminc éves szövetségi tilalom csak a tíz centiméternél kisebb teknősökre vonatkozik, éppen azért, mert a kisgyerekek játéknak tekintették, és időnként szájba vették azokat.

Az Illinois-i Egyetem kutatói megkíséreltek szalmonellamentes teknősöket tenyészteni, első lépésként antibiotikummal mosták át a tojásokat, ám ez olyan szalmonella törzseket eredményezett, melyek ellenállóvá váltak a baktériumokkal szemben.

Mark Mitchell kutatásvezető az Associated Press amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy most a klóros fertőtlenítőkhöz hasonló szerekkel tisztítják meg a hüllőtojások a teknősfarmokon. Mitchell hozzátette, hogy szerinte túlzott komolysággal kezelik ezt a területet, miközben az élelmiszeriparban is felbukkan időről időre a szalmonella.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását