2024. június 2. - Kármen, Anita

Túl sok cég ment tönkre idén

Tavaly összesen 11.504 céggel szemben indult felszámolási eljárás, idén október 16-ig 11.525 jutott hasonló sorsra, év végére a felszámolt cégek száma meghaladhatja a 15 ezret - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.
2009. október 16. péntek 18:47 - HírExtra
A következő félévben a felszámolások növekedési üteme várhatóan lassulni fog, de magas szinten stabilizálódik majd - áll a közleményben. Az Opten szakembere szerint hiába érkeznek kedvező hírek a tengerentúlról és az európai gazdaság háza tájáról, a magyar cégek számára nincs vége a válságnak, ezt jól mutatják a cégadatok is.

A fővállalkozók és nagy megrendelők bedőlése nyomán sok kisebb cég jut nehéz helyzetbe, mert a magyar gazdaságban eleve rendkívül alacsony a likviditás, a bankok pedig kihátráltak a hitelezésből, így kevés az esély a túlélésre. A közlemény szerint 2008 októberében kirobbant válságot megelőzően évekig 1,8-2 százalék között stagnált a felszámolt cégek aránya, ez idénre 2,5-2,6 százalékra prognosztizálható.

A válságot követően a legjobban sújtott ágazat a gépjármű-kereskedelem, amelyben csak idén várhatóan a cégek 5,2 százalékával szemben indul meg a felszámolás. Ezt követi majd az építőipar 5, majd az agrárszektor 3 százalékot meghaladó felszámolási rátával. A korábban "rendíthetetlen", évekig 1 százalék alatt maradó informatikai szektorban is körülbelül 1,3 százalékra emelkedik a felszámolt cégek száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását