2024. május 28. - Emil, Csanád

"Az OCÖ még nem áll készen az oszlatásra"

A bíróság előtt van az OCÖ elnökét elmarasztaló harmadik vádirat is. Míg az ügyészség Kolompár Orbánt érintő ügyek összevonását, addig az OCÖ ellenzéke a szervezet feloszlatását kezdeményezi. Farkas Flórián szerint az elnök megbukott.
2009. október 11. vasárnap 12:39 - HírExtra
Az OCÖ pénteki hivatalos közleménye szerint, a cigány önkormányzat Kolompár Orbánt a bíróság jogerős döntéséig még mindig ártatlannak tekinti. A pénteki nap folyamán magát az elnök urat is meg akartuk szólaltatni az ügyben, ám ahogy arról a titkárság értesített: Kolompár Orbán a péntek délelőtti órákban zajló rendkívüli közgyűlésen vett részt. A kisebb lökdösődéssel, veszekedéssel kezdődő zárt közgyűlést a napirendi pontok elfogadásának hiányában rekesztette be az elnök, miután a képviselők az ülés jegyzőkönyvvezetőjében és a két hitelesítő személyében sem tudtak megállapodni.

Sorozatos sikkasztás?
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke ellen csütörtökön már a harmadik vádiratot terjesztették be a közelmúltban nyilvánosságot kapott homályos bírósági ügyek mellé. A Kecskeméti Városi Bíróság elé került új dokumentum három másik érintettje mellett Kolompár az elsőrendű terhelt, akit jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolnak – olvasható a Népszabadság pénteki hasábjain. A kiskunmajsai fiktív számlás, és az OCÖ kasszából hiányzó 5 millió forintot illető vádak mellett, a kecskeméti ügyészség most az EQUAL foglalkoztatási program keretében igényelt és hiányzó 140 millió forintos ügyet is egyben tárgyalná, a három vádirat egyesítése szintén csütörtöktől vált lehetővé.
A napirendi pontok elfogadtatására azért nem került sor, mert a közgyűlés előtt az ellenzéki képviselők szólásra jelentkeztek, melyre Kolompár Orbán nem adta meg a lehetőséget, arra hivatkozva, hogy napirend előtti felszólalásokat már korábban jelezni kellett volna. „A szervezeti és működési szabályzat pontosan meghatározza, hogy a felszólalást ugyan írásban jelezni kell, ám a kérvényt akár az ülés előtti utolsó percekben is le lehet adni” – mondta el Kozák János az OCÖ alelnöke a HírExtrának, majd hozzátette: „maguk a napirendi pontok nem is tették indokolttá, hogy a közgyűlés rendkívülinek számítson. Azzal, hogy mégis annak mondták, a cél mindössze annyi volt, hogy a kiküldött napirendi pontokon kívül más ne tudjon szerepelni”.

Mondvacsinált napirendi pontok

Az OCÖ független frakciója napirend előtti felszólalásban tiltakozott volna az elnök személye, és a törvénytelenül meghirdetett napirendi pontok ellen, melyek közül az egyik az újonnan választott képviselők eskütétele (amit egyáltalán nem is lett volna szükséges napirendbe szedni), a másik pedig a 2009-es év pénzügyi gazdálkodásának tájékoztatása lett volna (ami pedig csak 2010 februárjára-áprilisára lett volna esedékes). „Ezek mondvacsinált napirendi pontok voltak és nem szakmaiak” – mondta el kérdésünkre az alelnök.

A pontok elleni tiltakozásul a független frakció és a Lungo Drom nem szavazta meg még csak a jegyzőkönyvvezető személyét sem. A teremben gyorsan elszabaduló indulatok hevében a Kolompár Orbán vezette MCF egyik képviselője, Kiss Jánosné „egy széket félretolva és trágár szavakat használva megindult az ellenzék felé” – adta tudtunkra Kozák úr, aki a hirtelen felindulásból „árulók” –at kiáltó Kiss Jánosnéval kapcsolatban még megjegyzi: „Ez természetesen azokra vonatkozott, akik nem támogatják Kolompár Orbánt és a kis csapatát”. A közgyűlést komolyabb atrocitások nélkül szüntették be.

Egy-két kört még kell futni

Az MCF Roma Összefogás Párt által irányított OCÖ pénteki közleményében a csütörtökön beterjesztett új vádirat ellenére is megerősíti, hogy továbbra is kiáll a hazai cigányság következetes képviselete mellett, noha Farkas Flórián a pénteki rendkívüli közgyűlés után már a szervezet feloszlatásáról beszélt. Farkas véleménye szerint az 53 tagú testület többsége megvonta a bizalmat az elnöktől. „Eljött az ideje, hogy egy erkölcsileg megtisztult OCÖ jöjjön létre, amely nem a kormány megrendelésére és támogatásával működik” – magyarázta a Fideszes képviselő egy rögtönzött sajtótájékoztatón, aki az általuk összehívott szombati rendkívüli közgyűlésre már egy új ügyvezető testületet megalakítását ígéri.

Azonban az alelnök szerint az OCÖ ellenzéke még nem áll készen az oszlatásra, noha az elnök leváltására már megvan a szükséges többség: „Többen vagyunk, mint 27-en de ezzel még egy-két kört futni kell, még egy-két tárgyalást le kell bonyolítani. Ez nem fog ilyen gyorsan működni”. Kozák Jánost a szombatra tervezett rendkívüli közgyűlés jogi lehetőségéről is megkérdeztük, lévén, hogy Kolompár Orbán szerint Farkas Flórián azt csak azért ígérhette meg, mert nincs tisztában az OCÖ szervezeti és működési szabályzatával, mely szerint közgyűlést csak az elnök hívhat össze: „Nem gondolom, hogy jelen pillanatban törvényesen össze lehetne bárhol hívni egy közgyűlést, tanácskozást viszont lehet. Ezt a tanácskozást én jómagam és társaim is támogatjuk. Természetesen tovább kell lépnünk, és tovább kell gondolkodnunk, hogy mit lehet tenni annak érdekében hogy egy új alapokra helyezett önkormányzat vezetését tudjuk felállítani”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását