2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Új égési kórterem

Új, háromágyas a súlyos égési sérült gyerekek ellátást, kezelését szolgáló kórtermet adtak át pénteken a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermek-egészségügyi Központjában (gyek).
2009. október 9. péntek 15:23 - HírExtra
Eddig az egészségügyi intézmény gyermek intenzív osztályán kialakított égési kórteremben csak egy súlyos, lélegeztetést igénylő beteget tudtak ellátni, miközben idén már négy 50 százalékos égési sérült másfél-kétéves gyereket kellett kezelniük időnként párhuzamosan - indokolta az új kórterem kialakításának szükségességét Bolyos Aranka, a gyek osztályvezető főorvosa az MTI-nek.

Mivel központi forrást nem kaptak a bővítésre, a gyermek-egészségügyi központ a "Tudománnyal a gyermekek egészségéért" Alapítványhoz fordult segítségért. Az ő támogatásuknak köszönhetően sikerült az új, háromágyas égési kórtermet kialakítani, ahol megoldható ezeknek a betegeknek a speciális kötözése és fürdetése - mondta a főorvos.
Felhívta a figyelmet arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben évente 120-130 gyerek szenved égési sérülést, és a számuk évek óta emelkedik, idén már 109-en szenvedtek ilyen sérülést. Az égés súlyossága, valamint a beteg életkora miatt ezeknek a sérülteknek körülbelül a tíz százaléka igényel intenzívosztályos kezelést.

Emlékeztetett arra, hogy 2002 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban a Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztály a Gyermek Anaestheziológiai és Intenzív Osztály Regionális Égéscentrumként működik, azaz a megyén kívül a teljes észak-keleti régiót is ellátja.

Sólyom Enikő kuratóriumi elnöke az MTI-nek azt mondta: a "Tudománnyal a gyermekek egészségéért" Alapítvány 1994 óta működik közhasznú alapítványként a gyermek-egészségügyi központ javára. Célkitűzése a megelőző, gyógyító munka és az azt szolgáló tevékenység diagnosztikus, terápiás, tudományos, erkölcsi és anyagi elismerése, támogatása. A szervezet a régióban lakók adományaiból és a személyi jövedelemadó átutalt egy százalékaiból működik. Az utóbbi években főként a műszerek beszerzését és a fiatal orvosok szakmai előrehaladását segítették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását